Атина и Скопие се доближават до решение на спора за името, но още няма сделка

Вече се преговоря по конкретен вариант, македонският премиер се надява на споразумение през юни

Алексис Ципрас и Зоран Заев на срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Сн. БГНЕС
Атина и Скопие са стигнали до една конкретна опция за името на Македония след 25- годишен спор, който блокира евроатлантическите перспективи на югозападната ни съседка. 
 
"Днес с Алексис Ципрас разгледахме всички възможни опции за креативни решения, които Македония представи в последната фаза на преговорите. Спряхме се на една от тях. Предстоят консултации със съответните политически фактори в двете страни", заяви македонският премиер Зоран Заев след среща с гръцкия си колега Ципрас в София, проведена паралелно на срещата на върха ЕС – Западни Балкани.
 
Заев не уточни кое е конкретното име, но посочи, че то трябва да бъде съгласувано в двете държави преди да бъде одобрено. Той се надява споразумението да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС през юни, когато Македония се надява да получи дата за започване на преговорите за членство.
 
Ципрас: Още няма сделка
 
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче беше по предпазлив в оценките си. 
 
"Все още не сме в позиция да обявим сделка за името на Македония. Вярвам, че сме изминали голяма част от пътя, но имаме да извървим още път", заяви Ципрас на пресконференция в София
 
Той посочи, че двете страни разглеждат стъпка по стъпка всички детайли и, ако е възможно, отново ще се срещнат в началото на следващия месец.
 
Заев: Вече имаме по-силно приятелство 
 
Заев коментира още, че от "днес приятелството между република Македония и република Гърция е още по-силно". 
 
"Ние разрешаваме спор, за да направим още по-големи достойнството и идентичността на гражданите на двете страни", посочи след срещата Заев. 
 
"След 15 години пауза от първата среща на високо равнище в такъв формат, провела се в Солун, днес Западните Балкани и Македония отново имат място на европейската сцена. Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че ние още по-силно сме свързани и че вратите на ЕС са отворени за нас. Приветстваме призива на ЕС към нашия регион за демонстриране, че членството в съюза е избор от страна на поколенията и стратегическа ориентация. В същото време очакваме същото отношение от страните от ЕС към нас“, заяви македонският премиер. 
 
Той е обсъждал въпроса също с френския президент Еманюел Макрон и с германската канцлерка Ангела Меркел. Според него и двамата признали лидерството, което Македония показва.
 
Заев отбеляза, че двете страни подобряват приятелството си. Той коментира, че Македония очаква дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. 
 
"Този акт ще предотврати застоя в реформите, няма да позволи увеличаване на национализма и няма да стимулира намесата на трети страни в региона", добави македонският премиер.
 
Българският премиер Бойко Борисов коментира преговорите лаконично: "Знаете, че по тази тема колкото по-малко се изказваме, толкова шансовете да се случи са по-добри."
 
Миналата година Македония подписа и договор за добросъседство с България, за да преодолее резервите на София заради проблемите с общата история и езика на омразата в Скопие. 
 
Какви са опциите?  
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
 
Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония.
 
От друга страна в Гърция има остра съпротива, ескалирала в многохилядни протести, срещу каквото и да е включване на названието "Македония" при решаването на спора със Скопие.
 
Освен това Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска присъединяване на съседни територии.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа