Атина и Скопие преговарят за името "Илинденска Македония"

Каракачанов: Нямаме претенции към името, а към изопачаването на историята

Алексис Ципрас и Зоран Заев са пред разрешаване на спора за името на Македония

"Република Илинденска Македония" е новият компромисен вариант, предложен от македонския премиер Зоран Заев на гръцкия му колега Алексис Ципрас по време на срещата им в София за разрешаване на спора за името на бившата югорепублика. Това съобщават в петък няколко македонски медии, както и източници от правителството в Скопие.

След разговора си с Ципрас, проведен в четвъртък в кулоарите на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, македонският премиер заяви, че двамата са стигнали до едно конкретно решение на 25-годишния спор за името на Македония, който блокира евроатлантическите перспективи на страната. Заев не конкретизира кое е името, но изрази увереност, че решение ще бъде постигнато до срещата на върха на ЕС през юни, когато Скопие се надява да получи покана за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Ципрас беше по-предпазлив, заявявайки, че двете страни разглеждат стъпка по стъпка всички детайли.

Източници на македонската телевизия A1 On, както и други медии в Скопие, твърдят, че след последния разговор в София, премиерите на двете страни са се спрели на предложението "Илинденска Македония". Засега обаче няма потвърждение, че Атина приема този компромис.

Гърция няма да отстъпи от "чернените линии", които е поставила в преговорите за името на Македония, заявиха гръцки правителствени източници в петък, цитирани от в. "Катимерини". През почивните дни премиерът Ципрас ще брифира президента и лидерите на парламентарните партии за разговора си със Заев в София. Според източниците, той ще акцентира на намерението на правителството си, ако се стигне до споразумение за международно име, то да бъде записано в ООН, а след конституционни промени в Македония да бъде прилагано "erga omnes" – тоест както вътре в страната, така и навън.

Според правителствени източници в Скопие, предложението "Илинденска Македония" вероятно ще бъде прието от опозиционните партии в Македония. Това от своя страна ще отвори пътя за промени в конституцията, за които настоява Гърция, според която основният закон на Македония допуска териториални претенции към съседни държави.

Атина и Скопие явно са пред намиране на решение по спора след срещата им София, макар че Заев изглеждаше по-ентусиазиран, отбелязва "Катимерини". И допълва, че целта е сделката да бъде постигната преди срещата на Европейския съвет на 28 юни, макар да не е ясно дали това е реалистично.

Според източници на изданието компромисът, предложен от европейските официални представители, е "Горна Македония" – вариант, който бе предложен и по-рано от Заев.

Проблемът и с "Горна Македония", и с "Илинденска Македония" е този, че съдържа в себе си името на северната гръцка област Македония, а крайнодясната гръцка партия, която е коалиционен партньор в лявото правителство на Ципрас, вече обяви, че е против такъв компромис.

Междувременно вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в петък, че е запознат с варианта "Илиденска Македония".

"Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история", каза Каракачанов пред бТВ. 

Според него Атина и Скопие са стигнали "на една ръка разстояние". 

"Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", каза той.

Миналата година Македония подписа договор за добросъседство с България, за да преодолее резервите на София заради проблемите с общата история и езика на омразата в Скопие. 

"Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора", добави министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България