Аутсорсинг бизнесът у нас продължава впечатляващия си ръст

Рискът за България в средносрочен план е недостигът на кадри

Снимка: БГНЕС

Световната аутсорсинг индустрия въвежда стандарт за сектора на изнесените услуги. За първи път той беше представен в София по време на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация.

С въвеждането на единни правила се цели по-високо качество, заяви Keри Харалд, изпълнителен директор на Глобалната аутсорсинг асоциация (GSA) по време на форума.

Целта на Global Soursing Standrad е да се подобри комуникацията и да се изградят механизми за повишаване на квалификацията в сектора на глобално ниво. Членовете на GSA ще имат достъп до стандартизирани квалификационни програми във всеки етап от предоставянето на изнесени услуги.

Заради уеднаквените стандарти от асоциацията очакват сливането на бизнеси да бъде улеснено.

Към инициативата, стартирана в България, се присъединяват Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

През последните години България се разви с бързи темпове като аутсорсинг дестинация за инвестиции в ИТ и BPO (изнесени бизнес процеси) и продължава да впечатлява с постиганите резултати в сектора.

Страната ни е лидер по чужди инвестиции в сектора в Европа и трета в Света в годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015. В класацията на Global Services Location Index за 2016 г. заема 12 позиция, като единствената европейска държава пред нас е Полша.

Аутсорсинг индустрията е основният двигател за разкриването на нови работни места у нас през последните години. Заетите в сектора са над 42 хил. към края на 2015 г., посочи икономическият министър Божидар Лукарски по време на форума.

Според него основното предизвикателство пред сектора у нас е недостигът на квалифицирана работна ръка в средносрочен план. Прогнозите са до 2020 г. заетите в аутсорсинг индустрията да бъдат около 90 000 българи. Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда и то ще бъде въведено от следващата учебна година, каза Лукарски.

На пазара в момента у нас има 364 компании за аутсорсинг. Оборотът им за 2015 г. възлиза на 1.4 млрд. евро, което е 3.4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, каза президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията. Това е двоен на фирмите в сектора спрямо 2014 г. - около 180 аутсорсинг компании с оборот от около 1 млрд. евро и 33 хиляди служители.

Разнообразието на изнесените услуги в България е много голямо – от разработка на софтуер, през дейности, свързани с обработка на финансова информация до обслужване на клиенти от всякакви индустрии. Компаниите от хай-тек индустриите, гейминга и финансовата индустрия вече имат традиции в използването на аутсорсинга с цел добавяне на допълнителна стойност към услугите си.

След отесняването на пазара в София през последните години, аутсорсинг компании изнасят дейности и в други големи градове в страната основно в Пловдив, Бургас и Варна. Като градове с голям потенциал за бъдещо развитие на индустрията се посочват още Велико Търново, Русе и Благоевград. Аргументите са готовността на местната власт и университетите за сътрудничество с бизнеса за осигуряване на добра среда и подготовка на профилирани професионалисти, наличието на добра инфраструктура и подходящи офис площи.

Споделяне

Още от Бизнес