Авиационното шоу в небето над София събра хиляди зрители

За първи път български пилот показа сложната фигура "Кобра"

Хиляди зрители се стекоха на летище "София" за да наблюдават майсторски изпълнения от висшия пилотаж на българските военни пилоти.

Авиационното шоу "Това сме ние" беше организирано от Военновъздушните сили (ВВС) по случай 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация.

Авиоспектакълът беше със свободен вход и предизвика големи задръствания по булевардите към столичното летище.

В рамките на час и половина парашутисти, хеликоптери и бойни самолети "МиГ-21", "МиГ-29" и "Су-25" демонстрираха възможностите си. Бяха изпълнени спасителни мисии, десантни дейности, въздушен бой и полети на ниска височина.

В летателнатата програма участваха основните типове авиационна техника на ВВС.

Кулминацията на шоуто беше, когато командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев показа изключително сложната фигура "Кобра" с изтребител МиГ–29. Фигурата се отнася към най-сложните от висшия пилотаж и беше изпълнена за първи път от български пилот пред публика.

"Напред и нагоре - това сме ние", се чуваше често от водещите на шоуто. Шоуто беше открито от парашутисти, двама от които носеха знамето на България и на ВВС.

В спектакъла участваха трите вида хеликоптери - "Ми-17", "Кугар" и "Бел 206".

Публиката видя демонстрации на десант по способа "бързо въже" и на спасителна акция. Всички вертолети приключиха шоуто си, като застанаха в една линия пред публиката и се поклониха.

В шоуто участваха и транспортните самолети "Спартан", които също показаха изключително майсторство, включително и разминаване на двата самолета на разстояние по-малко от 100 м.

В "Това сме ние" публиката видя изтребителите да показват сложни маневри при въздушен бой, включиха се и "МиГ-21" и "Су-25".Самолетите често получаваха аплодисменти от публиката.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев каза, че е страхотно, че има толкова много хора на шоуто.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?