Бъдещият главен прокурор обещава да не е толкова недосегаем

Бъдещият главен прокурор обещава да не е толкова недосегаем

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев подкрепя идеите на правосъдния министър Данаил Кирилов за това как трябва да се отстраняват от длъжност и разследват "тримата големи" – председателите на върховните съдилища и шефът на държавното обвинение. Това е записано в отговорите на Гешев на въпроси, поставени му от Българския Хелзинкски комитет (БХК).

"Изразявам положителното си становище и готовност, ако бъда избран за главен прокурор, да подкрепя предприетите действия от министерство на правосъдието...", написал е Гешев.

Промените, представени от Кирилов, обаче на практика правят председателите на съдилищата много по-узявими. Слагайки на една основа с Гешев съдиите, се дава възможност те да бъдат отстранявани от Висшия съдебен съвет заради разследвания, водени от подчинени на главния прокурор.

Идеите на Кирилов бяха критикувани както от неправителствени организации у нас, така и от Съвета на Европа, откъдето заявиха, че промените само ще влошат ситуацията в българската съдебна система.

В момента промените са "на трупчета" след като Кирилов обяви, че по него трябва да се произнесе Конституционният съд.

От БХК не са доволни от отговора на Гешев. Те припомнят, че темата за недосегаемостта на главния прокурор е актуална повече от 10 години, след като близките на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев осъдиха България в Страсбург заради необективното разследване на смъртта му. В решението на съда бе подчертано, че е нужна ефективна процедура за разследване на главния прокурор.

"Този проект беше критикуван силно на местно ниво и това възпрепятства неговото внасяне в Народното събрание. Той даде повод на група неправителствени организации да изложат загрижеността си в общо писмо адресирано и до Съвета на Европа, Европейската комисия и до Венецианската комисия. Затова не можем да приемем, че този силно дискусионен законопроект, който дори не е внесен в Народното събрание, би могъл да отговори на задължението на страната ни да изпълни решението Колеви и други", посочват от БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?