Платена публикация

Багерът Lännen 8800i – спасителят на офроуд състезателите

Геотрейдинг АД награди победителите със смазочни продукти Rymax

Офроуд джип е затънал в дълбоката 5 метра състезателна зона. Пилотът за пореден път натиска газта, опитвайки се да изкара автомобила, но той затъва все повече и повече в калта. Дърпането с каиши се оказа безполезно, лебедките също. Целият офроуд джип е в кал. "Дотук беше. Няма излизане“, чуват се гласове от публиката по време на Off-Road Show & Expo, което се проведе на 18 и 19 юни зад София ринг мол. Секунди след последния драматичен опит на състезателите да изкарат офроуд джипа от 5-метровата яма, на помощ идва мощният Lännen 8800i, управляван от опитния "навигатор“ Веселин Даков. Само за минута потъналият в кал джип е изваден с помощта на въже, завързано за единия зъб на кофата на багера. Това е поредният екип, изтеглен от многофункционалната машина, предоставена от Геотрейдинг АД, и нейния оператор, които се превърнаха в спасителите на офроуд състезателите.

"Над 25 пъти теглиха закъсали джипове. Притекоха се на помощ на всичките 23 състезатели. Багеристът Веско е уникален. Не се спря и двата дни. Машината също няма грешка“, каза главният съдия на състезанието Валери Бисеров. Той и останалите съдии даваха наставления по радиостанция на багериста как точно по най-безопасния начин да издърпва затъналите джипове. С въже, закачено само на един от зъбите на предната или задната кофа, следвайки инструкциите, операторът Веселин Даков ловко изважда от състезателните зони затъналите високопроходими автомобили. "Трасето трябваше да е със средна сложност, но изби вода, която допълнително затрудни състезателите“, допълни Валери Бисеров.

Мощният багер се превърна в атракция на Off-Road Show & Expo – не само като спасител на затъналите джипове и екипажи, а и заради майсторското маневриране от една състезателна зона до друга на неговия оператор. Публиката беше изумена от паркираната на 3 гуми мощна машина с тегло 12,5 тона и от това с каква лекота издърпва закъсалите джипове.

"Наградата за офроуд трябва да я вземе багеристът“, каза член на форума Офроуд България на щанда на Геотрейдинг АД – дружеството, предоставило машината за изграждане на 8-те състезателни трасета и за изтегляне на закъсали джипове. Препятствията бяха изградени за 3 дни преди състезанието под наставленията на главния съдия и организаторите от форума Офроуд България. "Изключително сме доволни от работата на багериста и от партньорството си с Гетрейдинг АД. Момчето работеше със сърце и заслужено получи публично похвала от главния съдия, а багерът е извънземен! Искаме да работим и занапред с Веско и със същата асистираща машина“, каза организаторът на състезанието Злати Златев. Общото мнение на специалистите по този вид състезания е, че без добър багерист и подходящ багер няма как 8-те сложни състезателни трасета да бъдат изградени само за три дни. На 18 юни сутринта изкопаните зони очакваха любителите на високия адреналин, дошли да премерят сили с конкуренцията. По време на състезанието участниците трябваше да преминат през змейка (лъкатушеща зона) с двете странични гуми в дълбоката част и две във високата, през слонски стъпки – наредени шахматно изкопи и т.н. Най-тежка за състезателите беше зоната с дълбочина 5 метра, която се напълни с близо метър вода. С помощта на Lännen 8800i беше направено едно стъпало за по-лесно излизане, а в останалата част наклонът беше под ъгъл 45 градуса. Накрая на втория състезателен ден най-сложното и опасно състезателно трасе, направено от мощния финландски багер, беше тествано от джип с навигатор Шишо Бакшишо. Офроуд автомобилът с най-известния таксиджия в България успя да я премине без проблеми. Това показа, че преминаването на тази зона, без помощта на багера, не е невъзможно.

Геотрейдинг АД участва като спонсор в Off-Road Show & Expo не само с машина за изкопаване на трасетата и квалифициран оператор, а осигури и смазочни продукти Rymax като награди за шестте отбора, спечелили от първо до трето място в "Стандартен“ и "Модифициран“ клас - за още по-добро представяне на следващи състезания. Дружеството обра овациите и за своя стилно аранжиран рекламен щанд. Там, при висок интерес от страна на публиката, Геотрейдинг АД представи дейността на своите сервизни центрове ProAuto – в град София и Етрополе, и холандските смазочни продукти Rymax.

Споделяне