Байдън нарече мисията по евакуиране от Афганистан "изключителен успех"

Байдън нарече мисията по евакуиране от Афганистан "изключителен успех"

Президентът на САЩ нарече "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от Афганистан. Джо Байдън изнесе тържествена реч в Белия дом във връзка с края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

"Никоя страна не е вършила никога нещо подобно в историята", заяви той. "Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, на смелостта и алтруистичния кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването".

Той каза, че САЩ са решени да евакуират останалите в Афганистан американци, които по думите му са между 100 и 200.

В телевизионното обръщение Байдън разкритикува неспособността на сваленото вече от власт афганистанско правителство да отблъсне талибаните, което доведе до припряно и унизително изтегляне на американските и съюзническите сили. Той подчерта и ролята в този процес, която изигра бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Сделката, която бе договорена под ръководството на Тръмп, позволи "пускането на свобода на 5000 затворници миналата година, включително някои от топ военните командири на талибаните", каза Байдън. "Когато встъпих в длъжност, талибаните бяха в най-силната си позиция във военно отношение от 2001 г. насам, контролирайки или борейки се за контрола върху близо половината страна", каза той.

Вчера талибаните отпразнуваха победата си над САЩ, като стреляха във въздуха и изкараха на показ ковчези, увити в знамената на САЩ и НАТО. Сега те контролират повече територия, отколкото когато управляваха за последно преди американското нашествие през 2001 г.

Най-дългата война в историята на САЩ отне живота на близо 2500 американски военни и 240 000 афганистанци. Цената ѝ възлиза на около 2 трилиона долара.

Над 123 000 души бяха евакуирани през последните две седмици от Кабул чрез мащабен, но хаотичен въздушен мост. Много от хората, които помогнаха на западните страни през войната, бяха обаче изоставени.

"Това е позорно и катастрофално заминаване, което ще позволи на талибаните и "Ал Каида" да отпразнуват 20-ата годишина от атентатите от 11 септември с установяване на пълен контрол над Афганистан", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл на бизнес форум в Кентъки.

Реч репетирана от години

В. "Ню Йорк таймс" подчертава, че Байдън се стреми да бъде запомнен с извеждането на американците от Афганистан, а не с начина, по който то беше извършено.

Според редакционна статия на "Вашингтон пост" афганистанските бежанци ще се сблъскат в Америка с безразличие и фанатизъм, но и с доброта и ще направят страната по-добра. Анализатор на вестника отбелязва, че речта на Байдън след приключване на изтеглянето е нещо, което той е репетирал от години. Авторът изтъква, че изявлението на президента е било страстна защита на решението му да сложи край на войната в Афганистан, категоричен отговор на отправените му безмилостни критики. Речта на Байдън няма да накара критиците му да млъкнат, смята авторът на "Вашингтон пост".

Тя е много далеч от това. Твърдението му, че изтеглянето е било успех, в най-добрия случай ще учуди мнозина като спорна или напълно погрешна констатация според най-острите му критици. Неговото признание, че противно на обещаното от него в Афганистан все пак са останали американци, които са искали да го напуснат, но не са могли да го направят, ще остави горчив привкус у мнозина, дори у онези, които подкрепят решението за изтегляне на всички американски сили.

"Вашингтон пост" пише, че решението за изтегляне от Афганистан много е смутило някои съюзници на Америка, повдигайки въпроса какво всъщност значат уверенията на Байдън, че "Америка се върна" на международната сцена.

Изданието цитира президентския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, който каза по Си Ен Ен, че Байдън е говорил със страст и убеждение. Трудно е да се спори с това. Вчера Байдън каза неща, в които е вярвал повече от едно десетилетие. И емоцията му беше не в думите, а в поднасянето им. Това беше Байдън в чист вид, който сега трябва да приеме последствията, заключава в. "Вашингтон пост".

Британският в. "Гардиън" пише в редакционна статия, че отговорността на САЩ не свършва с края на изтеглянето. Изданието отбелязва, че два епизода въплъщават заключителните моменти от най-дългата война на Америка. Единият беше заснетият с уред за нощно виждане зловещ самотен образ на последния американски войник, качващ се на последния военен полет от Афганистан. Другият беше от предния ден, когато ответен удар срещу "Ислямска държава" отне живота на 10 цивилни, сред които поне 6 деца. Взети заедно, тези два епизода, са израз на безнадеждност и загуба след близо 20 години и 2 трилиона долара, нехайството, което твърде често характеризираше и американското присъствие, и изтеглянето, както и цената, която афганистанците плащат.

Макар че САЩ сложиха край на своя 20-годишен конфликт, те не трябва да обръщат гръб на афганистанците, които продължават да живеят с последиците от това, заключава "Гардиън".

В друг материал, озаглавен "Байдън се разграничава, като хвърля вината за Афганистан върху предшествениците си", "Гардиън" пише, че победните речи са лесни, докато признаването на поражение е доста по-тежко. Вчера Байдън тихомълком обвини предшествениците си за провала на най-дългата война на Америка, но заключи, че въпреки всичко има един победител и това е той, смята "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?