Баку иска да прави завод за лекарства с български компании

Търсим пари от Азербайджан за софийските катакомби и хълма "Трапезица"

Баку иска да прави завод за лекарства с български компании

Азербайджан има интерес да направи завод за лекарства с помощта на български компании чрез джойнт венчър като държавата е готова да предостави терен за изграждане на такъв завод и да освободи предприятието от данъци и застраховане за определен период от време . Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата му с азерския президент Илхам Алиев, който е на тридневна визита в София.

Предприятието може да е смесено с държавата или с частна азербайджанска компания, съобщиха по-късно от икономическото министерство след среща на министър Божидар Лукарски и министъра на икономиката и индустрията на Азербайджан Шахин Мустафаев От българския партньор се очаква да направи и собствени инвестиции в развитието на производството. Според министър Мустафаев става въпрос за дългосрочно сътрудничество.

Предстоят срещи между големите български производители на лекарства с азерските власти и компании, каза Борисов.

От своя страна България търси финансова подкрепа от Баку за реставрацията на софийските катакомби и историческия хълм "Трапезица" във Велико Търново.

Разбрахме, че фондацията на съпругата на Алиев – Мехрибан, дава средства за възстановяването на римските катакомби и решихме да му покажем софийските, каза Борисов. Той допълни, че кметът на Велико Търново Даниел Панов също е участвал в разговорите с азерската делегация в опит да се намерят средства и за реставрацията на хълма "Трапезица"

Мехрибан Алиева е председател на фондация "Гейдар Алиев" – баща на президента на Азербайджан и ръководител на бившата съветска република. Фондацията подпомага финансово възстановяването на редица културни паметници по света, сред които са катедралата в Страсбург, възстановяването на две скулптури в двореца "Версай", реставрация на килими в "Лувъра" в Париж. Има подписано споразумение и между фондацията и Ватикана за реставрацията на римските катакомби.

Първата дама на Азербайджан, която не придружаваше съпруга си в София, е депутат и посланик на добра воля на ЮНЕСКО и ИСЕСКО – Ислямската организация за образование, наука и култура.

България и Азербайджан подписаха протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма.

Освен това беше парафирано и споразумение за сътрудничеството в информационните технологии и електронното управление.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?