Българи платиха по над милион евро за шест къщи в София

За последната година и половина пазарът на луксозни имоти се стабилизира

Пазарът на луксозни имоти се стабилизира и интересът към апартаменти и къщи за над 300 000 евро расте. За първото тримесечие на 2013 г. активността се е увеличила с 4% спрямо края на 2012 г. Това показва анализ на “Юник Истейтс” (Unique Estates), която е специализирана в продажбата на имоти във високия ценови сегмент.

“От началото на годината реализирахме сделка за над 1 млн. евро за къща в полите на Витоша, а други пет успяхме да продадем през 2012 г. Отделно имаме няколко продажби на къщи в Бояна и Драгалевци на цени между 400 000 и 600 000 евро”, каза изпълнителният директор на компанията Весела Илиева пред Mediapool.

Апартаментите в тези квартали с гледка към Витоша също предизвикаха интерес сред купувачите, нещо което беше изчезнало през последните години, допълни тя. Нарастване на търсенето на луксозни жилища има и в столичния квартал “Лозенец”.

Активен е бил и пазарът на наеми, като броят на сделките е скочил двойно спрямо същия период на 2012 г.,сочи анализът на “Юник Истейтс”. Най-предпочитани за наемане са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с четири до пет спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Леко поскъпване на лукс апартаментите

Луксозните имоти са не повече от 10% от пазара на жилища. Това са големи апартаменти от над 200 кв.м, които имат поне четири спални. Освен това трябва да се намират на комуникативно, централно и атрактивно място.

Цената на повечето лукс апартаменти започват от 300 000 евро и могат да достигнат до над 1.5 млн. евро в зависимост от квадратурата и екстрите. За къщите цените тръгват от над половин милион евро и могат да достигнат няколко милиона.

Пазарът на луксозни имоти е съсредоточен предимно в София, но има отделни изключения и по Черноморието.

За цялата 2012 г. “Юник Истейтс” са продали пет къщи, всяка от които за над 1 млн. евро.

Средните офертни цени за луксозен апартамент през 2012 г. дори се повишиха леко и достигнаха 1500 евро/кв.м, докато за къщите запазиха нивата си от предходната година – 1650 евро/кв.м. За първото тримесечие на 2013 г. цените се движат от 1500 до 1700 евро/кв.м. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. “Иван Вазов” - около 2000 евро/кв.м.

Наемите на луксозните жилища са поскъпнали през първите три месеца на годината и достигат средно 7 евро/кв.м.

Купувачите играят със собствен капитал

Основно българи са купувачи на скъпи къщи и апартаменти. Те са семейни и заемат висока позиция в българска или международна компания. Другият тип купувачи са хора със собствен успяващ бизнес.

Докато българите предпочитат покупката на луксозен имот за собствени нужди, чужденците, които работят у нас, са основните наематели на скъпите апартаменти и къщи.

Пазарът на луксозни жилища се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти, като причината е, че на него купувачите не зависят от банките и разполагат с достатъчно голям собствен капитал, коментира Весела Илиева.

Нестабилността на европейската икономика и политическата обстановка у нас правят все по-атрактивна инвестицията в луксозните жилища, която вече се оценява като по-малко рискова на фона на несигурността на банковите депозити. Доходността от луксозен имот в момента е 6.5% годишно, докато лихвата по депозитите в банките непрекъснато пада и вече е под 5%.

Споделяне

Още от Имоти

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?