Българи разработват мобилно приложение за търсене на изгубени домашни любимци

Български екип е започнал разработването на първото по рода си мобилно приложение за търсене на изгубени животни, наречено "Краудфайнд" (Crowdfind – събирателен превод от думите за голяма група хора и търся). То и ще бъде достъпно за потребители от целия свят, във версии за мобилните операционни системи Android и iOS.

Целта на приложението е да помага на стопаните да открият изгубените си кучета, котки и други животни възможно най-бързо, съобщиха неговите създатели, които разчитат на интернет потребители от цял свят, за да съберат средства за развитието на проекта си чрез кампания на сайта за споделено финансиране на идеи IndieGoGo.

Когато приложението бъде готово, всеки собственик на домашно животно ще може да създаде напълно безплатно свой профил в него като въведе информация за своя любимец (име, порода, описание), снимки и мултимедия. Ако любимецът бъде изгубен, стопанинът трябва просто да създаде „Сигнал“ (Alert) в Crowdfind. Сигналът за помощ в реално време ще се появи на телефоните на всички членове на мрежата, които са наблизо. Всеки желаещ да помогне ще може да приеме сигнала, като във всеки момент ще може да вижда местоположението на останалите, включили се в издирването. Така те ще могат да се организират много бързо, дори без да се познават, разпределяйки усилията си в претърсване на целия район. Ако някой от тях открие изгубеното животно, ще може да го идентифицира чрез снимката и описанието от сигнала, след което да се обади на собственика му.

"Когато човек изгуби любимото си животно започва да разлепя съобщения в квартала, публикува съобщения в социалните мрежи или се обръща за помощ към организации за защита на животните. Понякога това помага, но друг път – не. В екипа на Crowdfind сме убедени, че първите минути на реакция са решаващи. Вярваме, че приложението може да помогне на много хора да върнат при себе си жив и здрав изгубения си любимец“, обяснява Александър Александров, основател на Crowdfind.

Споделяне

Още от Общество