Българин е със симптоми на ебола

Пациентът е изолиран във ВМА и са установени контактите му

Българин е със симптоми на ебола

Български гражданин със симптоми на вируса ебола е пристигнал от Сиера Леоне и е настанен във Военномедицинска академия (ВМА) за изследвания, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Това е първи случай на болен със симптомите на опасния вирус у нас.

"Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия", се казва в съобщението на здравното министерство. Първоначално той е бил приет в болница "Токуда", но в последствие е бил преместен. Пробата на пациента е изпратена за анализ в българска лаборатория.

Съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), здравните власти са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на хората, които са били в контакт с болния. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове тази нощ.

Директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев съобщи пред бТВ, че пациентът е в "съхранено състояние", няма полиорганна недостатъчност, но има проблеми с отделителната система, а освен това има хронично заболяване. Той посочи, че седем души, които са били в контакт с болния, ще бъдат настанени в клиниката за 21 дни.

"Цялата система, която бяхме организирали от няколко месеца, сработи перфектно", заяви той.

В Министерство на здравеопазването вече работи щаб, който е в постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция, ВМА, болница "Токуда", Националния център по заразни и паразитни болести и вирусологичната и лабораторията към него.

Министерството на здравеопазването поема ангажимент да "информира обществото периодично" за развитието на случая, става ясно още от съобщението.

"Заболял от ебола българин няма", заяви по-рано днес д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. По думите ѝ има човек, който подлежи на наблюдение, като в момента му се правят изследвания.

"За да се каже, че някой е заболял от ебола трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма", каза Кожухарова.

Според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от вируса ебола вече възлиза на 5420, а на заразените - 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ. Най-много са жертвите на болестта в Либерия и Сиера Леоне - съответно 2964 и 1250.

Ебола тръгна от Западна Африка, но постепенно стигна до САЩ и Европа.

Опасният вирус не се предава по въздуха, а по кръвен път, чрез повръщане, диария и други телесни течности.

Затова и практически всички заразени са в африкански държави с много лоши хигиенни условия или при лечението на лица, които са вече в тежък стадий на заболяването.

Ебола не се предава след ръкуване или друг случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на болестта. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн.

Вирусът ебола не се пренася от комари. Той се унищожава лесно от сапун, избелващи препарати. Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време.

Когато замърсени със заразена течност дрехи се изперат при високи градуси в перална машина, вирусът ебола се ликвидира.

Споделяне

Още по темата

Още от България