Българин хванат с екзотични животни на Калотина

Цял терариум с екзотични влечуги е открит тази сутрин в автобус, влизащ от Сърбия в България и пътуващ по редовна линия от Чехия за България, съобщиха от Агенция "Митници".

Български гражданин е опитал да ги внесе нелегално в страната, без да ги декларира дори след изричното запитване на митничарите. Живите влечуги са открити в сакове в багажното отделение.

Екзотичната колекция съдържала 6 варани, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, 1 скорпион, 6 рака, 10 охлюва, както и много червеи и хлебарки.

Според предварителната информация влечугите не са били упоени. Шофьорът е задържан заради нарушение на споразумението за опазване на дивата природа CITES. Според тази конвенция той бил длъжен поне час по-рано да уведоми митническите инспектори, че пренася животни. Когато служителите го запитали дали има нещо за деклариране, той категорично е отрекъл. Най-вероятно причина за пренасянето на животните е търговия, съобщи БНР.

Животните вече са изпратени към столичния зоопарк, където ще чакат решение за съдбата си от Министерството на околната среда и водите. От зоологическата градина обясниха, че са им подготвили терариуми.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?