Българин получи близо 5 г. затвор за смъртта на мигранти в Унгария

Снимката е архивна

Унгарският съд осъди българин на 4 години и 8 месеца затвор заради трафик на хора, който доведе до смъртта на 71 мигранти в багажника на камион през август 2015 г., съобщи унгарската агенция МТИ, цитирана от "Ройтерс" и БТА. Нелегалните мигранти се задушиха в камиона и бяха открити мъртви край автомагистрала в Австрия близо до Парндорф.

Името на 39-годишния българин не се съобщава, каквато е практиката на унгарските съдилища. Макар да не е пряко замесен в случая в Парндорф, той е осъден за наемането на двама от главните обвиняеми по делото като трафиканти на хора. Така той е станал съучастник на организиран трафик на хора, примамвайки най-малко шестима трафиканти, посочва МТИ.

Присъдата е окончателна, защото нито прокурорите, нито подсъдимите са я обжалвали.

"Ройтерс" припомня, че миналата година същият съд осъди още трима българи и афганистанец на 25 г. затвор по същото дело, но техните присъди не са окончателни, защото още се очаква да бъдат обжалвани.

Загиналите мигранти бяха сред стотиците хиляди от огромната миграционна вълна от Близкия изток, Азия и Африка през Балканите към Западна Европа през 2015 г.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?