Българска фирма изобрети електронни етикети

Българска фирма изобрети електронни етикети

Производители на застрашени от фалшифициране стоки като алкохол, електроника, лекарства, бижутерия и предмети на изкуството вече могат да защитят продукцията си с електронни етикети. Освен че са по-оригинални, е-етикетите ще позволяват управление на гаранцията и защита от кражба.

Разработката е на българската стартираща компания Recheck и желаещите да се възползват от възможността да оставят отпечатък за идентичност върху своите изделия, да продължат комуникацията с клиентите и след покупка, могат да си поръчат изработката на електронни етикети за стоките си. Засега изработката на малка тестова серия от етикети е безплатна, съобщиха от компанията

При изработката на етикета в него се програмират данните за съответния продукт и той се прикрепя за изделието. Нивата на защита са физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. А самата дигитална идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни е невъзможно да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата.

Технологията blockchain нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата биткойн (bitcoin), а днес се тества от десетки банки, технологични компании и дори правителствени институции, които виждат огромен потенциал в нея.

"Основното предназначение на Recheck е да защити уникалността на широка гама от продукти. Изключително подходящ е за всякакви изделия, които са застрашени от фалшифициране - облекло, алкохол, електроника, лекарства, бижутерия, премиум и луксозни продукти, бутикови артикули и дори предмети на изкуството. Освен удостоверяването на произхода обаче, електронният етикет позволява и операции като заявяване на собственост, управление на гаранцията, препродажба и защита от кражби", разказва Емилиян Енев, съосновател на Recheck. Друг съосновател на компанията е Емил Стоянов

Е-етикетите също така позволяват производителите да изграждат лични отношения с техните крайни клиенти и да предлагат обслужване, което до момента е било невъзможно. Пример за това е възможността купувачите да предоставят обратна връзка относно закупени продукти, да дават мнение относно търговски обекти и да заявят какво биха желали да получат от любимите си марки.

Споделяне

Още от Бизнес