Българска технологична компания е продадена за между 50 и 100 млн. долара

"Динамо Софтуер" превръща изнесения офис на екзотично място в традиция за кадрите си

Българска технологична компания е продадена за между 50 и 100 млн. долара

Между 50 и 100 млн. долара е стойността на сделката за българската технологична компания "Динамо Софтуер". Тя беше купена в началото на октомври от американския инвеститор "Франсиско Патрнърс" (Francisco Partners). Това се казва в съобщение на "Динамо Софтуер" без да се разкриват повече подробности около сделката.

Това е втора по-големина сделка на българския технологичен пазар, след като през 2014 г. американската "Прогрес" придоби българската "Телерик" срещу 262.5 млн. долара.

От "Динамо Софтуер" отказват подробности по сделката. Уточнено беше само, че "Франсиско Патрнърс" са мажоритарен собственик в компанията, а част от служителите ѝ са миноритарни собственици.

Според данните в Търговския регистър собственик на "Динамо Софтуер" е регистрираното в американския щат Делауеър дружество "Флаш Акуизишън", което се представлява от Питър Кристодуло, който е партньор във "Франсиско Патрнерс". Цената не е посочена.

Според публикуваните документи в Търговския регистър преди сделката основателите на компанията Красен Драганов и Дилян Павлов са държали по 45% от дяловете в "Динамо Груп". Георги Захариев, който е имал 0.35% от капитала, остава управител на българското дружество.

За 2016 г. приходите на "Динамо Софтуер" възлизат на 5.9 млн. лв. и нарастват с около 1 млн. лв. спрямо година по-рано. Дружеството отчита печалба от 1.64 млн. лв., което е с около 150 хил. по-малко спрямо 2015 г., показва финансовият отчет на дружеството.

Плановете на "Динамо Софтуер" за следващата година са драстично увеличаване на служителите си в София, е посочено в прессъобщението на фирмата. В дружеството работят около 120 души, от които 70 в софийския им офис.

Работа от екзотична дестинация

И тази година, четирима от отличилите се в работата си специалисти на "Динамо Софтуер" са избегнали зимните студове и са се изнесли на работа за три седмици на плажа на Коста Рика, съобщиха от дружеството.

"Динамо Софтуер" стартира проекта си "Чист живот" (Pura Vida) миналата година с обещание да превърне "плажния офис" в традиция за служителите си.

От компанията споделиха, че са горди не само защото са били първата българска компания, решила се на тази крачка, но и защото и други фирми вече следват примера им.

"За нас е важно служителите да са доволни, за да вървят работните процеси. Нашият бранш е един от малкото, в които няма значение дали работиш от офиса си в София или от плажа. Стига да имаш качествено устройство и добра интернет връзка, работата може да бъде свършена. А дали ще карат сърф в обедната си почивка или ще правят плажно парти след края на работния ден, е тяхно решение", коментира Крис Георгиев, технологичен директор на "Динамо Софтуер".

Развитието на "Динамо Софтуер"

"Динамо Софтуер" е основана през 1998 г. под името "Нетейдж Солюшън". Първоначалната идея на Дилян Павлов е да прави дизайн на интернет страници. За този пазар обаче все още е твърде рано в България, тъй като много фирми нямат идея за онлайн портал, и две години по-късно Павлов и състудентът му от Американския университет Красен Драганов решават да обединят усилията си от САЩ (където е Драганов) и България (където е Павлов) и да заложат на нова дейност като съдружници - софтуер. Така се полага и началото на платформата "Динамо" за управление на инвестиционни процеси. От централата в Уотъртаун до Бостън Драганов отговаря за продажбите и връзките с клиенти, докато Павлов е в България, където е основното ядро от разработчици, разказва историята "Капитал".

Днес компанията предоставя цялостно решение за управление и отчитане на инвестициите под формата на софтуер. Платформата "Динамо" подобрява производителността и портфолиото на клиентите си, които се занимават с набиране на средства, дялове, проучвания и връзки с инвеститори. Компанията има над 400 клиента, които управляват активи за над 3 млрд. долара. Сред тях са фондове за рисков капитал, фондации, пенсионни фондове, фондове за дялово участие, инвестиционни посредници на недвижими имоти, хедж фондове, фондове на водещи брокери и семейни офиси.

Американският инвеститор

Американският инвеститор "Франсиско Партнерс" (Francisco Partners) е водеща световна компания за частни капиталови инвестиции, специализирана в инвестиции в технологичния бизнес.

От нейното начало преди повече от 17 години досега компанията е набрала над 10 млрд. долара и е инвестирала в почти 200 технологични компании, което я прави един от най-активните и дългогодишни инвеститори в технологичната индустрия. Една от инвестициите ѝ е софтуерното подразделение на компютърния гигант Dell.

В момента "Франсиско Партнерс" е в процес на привличане на капитал за петия си фонд, чийто размер трябва да достигне 3.5 млрд. долара.

Фирмата използва своите познания и опит, за да инвестира в компании и да им помогне да развият пълния си потенциал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес