Български филм в надпреварата за "Оскар" за най-добър късометражен филм

Михаил Мутафов и Ани Бакалова в сцена от филма.

Филмът "Чест" на режисьора Павел Веснаков влиза в надпреварата за номинации за "Оскар" за най-добър късометражен филм, съобщава продуцентът и съсценарист Ваня Райнова, цитирана от БТА във вторник.

"Чест", който се представи успешно на много международни фестивали и спечели престижни отличия, е номиниран и за Европейските филмови награди, които ще бъдат обявени на церемония в Рига на 13 декември, припомнят от екипа.

Всяка година Американската академия на филмовите изкуства и науки включва в надпреварата късометражните филми, спечелили голямата награда на някой от най-престижните фестивали в света.

"Чест" е носител на Grand Prix от фестивала в Клермон-Феран, който оглавява листата на най-добрите международни фестивали за късометражно кино и е в списъка на академията за автоматична квалификация. Номинираните филми ще бъдат обявени на 15 януари, а победителите - на 22 февруари.

"Чест" спечели наградата за най-добър късометражен филм на Българската филмова академия и има 15 награди от международни фестивали. Световната премиера на филма беше миналата година в състезателната програма за късометражно кино на филмовия фестивал в Локарно.

В главната роля е Михаил Мутафов, носител на наградата за най-добър актьор от Международния филмов фестивал в Брюксел и Ла Гуаримба филм фест, Италия. Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева /с награда за най-добра поддържаща роля на Българската филмова академия - 2014/ и младият талант Александър Алексиев. Оператор е Орлин Руевски.

Филмът е продукция на "Портокал" /България/ в копродукция с "Дайректърс дарлинг дивелопмънт" /Германия/. Осъществен е с подкрепата на Националния филмов център, Културния център "Двореца", "Мувименто", Хамбургския филмов фонд и ZDF/Arte.

Споделяне

Още от Общество