“Български пощи” ще въртят е-търговия и хазарт

“Български пощи” ще въртят е-търговия и хазарт

Губещото дружество “Български пощи” ще върти електронна търговия и хазарт в опит да се спаси от фалит. Това са част от мерките, които ще бъдат приложени за оздравяване на държавната фирма, стана ясно от думите на министъра на транспорта Данаил Папазов.

Идеята е пощенските станции да станат изнесени фронт-офиси, в които да се предлагат най-различни услуги на населението, което няма достъп до интернет. Освен развитие на е-търговия, пощите ще внедрят и услугата персонализиран вестник по поръчка на клиента (разпечатка от електронни издания – бел.р.), каза министър Папазов.

С цел допълнителни приходи на пощите в пакета от мерки е заложено сътрудничество с държавния тотализатор, както и други лотарийни игри, които ще се предлагат в пощенските станции срещу процент от печалбата, казаха от Министерството на транспорта.

Предвижда се още отдаването под наем на помещения на пощите на Българската банка за развитие, както и ползването им за туристически цели и обучения.

За 2012 г. “Български пощи” са на загуба от 12 млн. лв. Основната причина за това е поддържането на “недоходоносната универсална пощенска услуга”, каза министър Папазов.

Според него спешно трябва да се реши въпросът с дотацията на пощите от държавния бюджет, защото без нея държавната фирма не може да съществува. За тази година дотацията е 2 млн. лв. В същото време по методика, одобрена и утвърдена от Европейската комисия през 2011 г., би трябвало да е 22.7 млн. лв., каза министър Папазов.

Той посочи, че ще бъде направена нова методика за изчисляване на загубите от предоставяне на универсална услуга. Ще бъдат предприети и законодателни промени с цел разграничаване на правата и задълженията на основния пощенски и алтернативните оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес