Български ученици спечелиха 5 медала от международна олимпиада по физика

Участници от 80 държави се включиха в тазгодишното издание на олимпиадата по физика. Сн. Организаторите

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от Международната олимпиада по физика в Тел Авив, Израел, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

В събитието, което се проведе за 50-и път, участваха младежи от 80 държави от цял свят.

Състезателната част на олимпиадата е в два кръга - теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за които са необходими 5 часа) и практически (една или две задачи също с 5-часова продължителност). Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

И петимата участници в националния ни отбор завоюваха отличия. Сребърни медали спечелиха Георги Александров от ХІІ клас и Иво Петров от ХІ клас на Софийската математическа гимназия (СМГ).

Бронзови отличия получиха Александър Проданов от ІХ клас на ППМГ - Казанлък, Владимира Иринчева от ХІІ клас и Васил Николов от Х клас на Първа частна математическа гимназия - София.

Ръководители на отбора в международната олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, преподаватели във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

От 1967 г., до 2019 г. включително отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и България участва във всички издания на олимпиадата от тогава до днес.

Споделяне

Още от България