Балканските еврокомисари - двама заслужили постовете си и три критикувани номинации

Евентуалният бъдещ еврокомисар от Румъния Корина Крецу

Жан-Клод Юнкер разчиташе на Балканите, за да направят неговата Европейска комисия по-женствена и доверието му оправдаха България, Словения и Румъния, излъчили жени за европейски комисари, пише италианското издание "Осерваторио Балкани е Кауказо", цитирано от БТА в четвъртък.

Българката Кристалина Георгиева се качва с едно стъпало по-нагоре в новата ЕК. Сега тя ще е в колегиума на седемте заместник-председатели. Заради своя дълъг управленчески опит Георгиева ще има за мисия да гарантира доброто управление на всички налични европейски ресурси - финансови и човешки. Едно от предизвикателствата пред нея ще бъде и модернизирането на европейската администрация, по-специално чрез по-добро използване на информационните технологии, посочва изданието.

Нямаше никакви изненади и при определянето на поста, който ще заема хърватският комисар Невен Мимица. Той си спечели репутация с решителната роля, която изигра в преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС. Владее английски, немски и френски и е известен с това, че се вслушва в мнението на другите. Сега той ще използва тези умения на поста си комисар за международното сътрудничество и развитието.

Трима от балканските еврокомисари обаче породиха полемика в страните си.

Решението на Юнкер да повери на гръка Димитрис Аврамопулос миграцията и вътрешните работи породи коментар, че лошите ученици са призовани да се правят на учители в Европа. Гърция редовно е обвинявана в доклади на ООН и от неправителствени организации, че нарушава човешките права на собствените си граждани, въвеждайки драстични мерки за икономии, както и че нарушава фундаменталните права на мигрантите, припомня изданието.

Румънката Корина Крецу в качеството си на комисар за регионалната политика пък ще отговаря за един от най-важните механизми в ЕС. В Букурещ номинацията на Крецу беше посрещната сдържано от опозицията, предпочитаща за комисар да остане Дачиан Чолош, който се представи много добре в комисията Барозу като комисар за селското стопанство. Политическите противници на Крецу я описват като много амбициозна, но малко компетентна.

Преди две години Крецу привлече вниманието на европейските и на американските вестници, когато електронната ѝ поща беше хакната и наяве излязоха съобщения, разменени между нея и бившия американски държавен секретар Колин Пауъл, навеждащи на мисълта, че между двамата има сантиментална връзка.

За словенската еврокомисарка Аленка Братушек Европейската комисия е спасителен изход и възможност за отваряне на нова страница в политическата ѝ кариера, след като беше изгонена от властта в собствената си лява партия "Позитивна Словения" и след като трябваше да се оттегли от премиерския пост през 2013 г. Точно когато обаче връчваше оставката си като премиер, Братушек самоиздигна кандидатурата си за европейски комисар и това изобщо не се понрави на словенското обществено мнение. Сега тя ще отговаря за енергийния съюз в ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа