Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комисията "Юнкер“: Нови предизвикателства - нова структура

0 коментара
Комисията "Юнкер“: Нови предизвикателства - нова структура

Бъдещата Европейска комисия ще се различава значително от досегашната като структура, ресори, функции и взаимовръзки между отделните членове, стана ясно от думите на новоизбрания председател на комисията, бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Новостите са подчинени на разбирането, че са необходими промени и реформи, за да се отговори на големите политически предизвикателства, пред които е изправена Европа.

В разпространеното след пресконференцията на Юнкер съобщение тези предизвикателства са формулирани така: да върне хората на работа при достойни условия на труд, да привлече повече инвестиции, да гарантира, че банките отново отпускат заеми за реалната икономика, да създаде свързан цифров пазар и надеждна външна политика и да направи така, че Европа да разполага със собствени ресурси, когато става въпрос за енергийната сигурност. Това са всъщност политически насоки, въз основа на които Жан-Клод Юнкер беше избран от Европейския парламент.

"След години на икономически трудности и често болезнени реформи европейците очакват икономика с по-добри показатели, устойчиви работни места, по-добра социална закрила, по-безопасни граници, енергийна сигурност и възможностите, предоставяни от цифровия свят. Днес представям екипа, който ще върне Европа отново на пътя, водещ към растеж и заетост. В новата ЕК структурата произтича от функциите. Трябва да бъдем открити за промяна. Трябва да покажем, че Комисията може да се промени. Днес ви представям политическа, динамична и ефективна Европейска комисия, която е в състояние да даде на Европа ново начало. Разпределих портфейлите според личностите, а не според държавите. Изкарвам 27 играча на терена, всеки от които има специфична роля - това е моят печеливш отбор“, заяви Юнкер.

Зам.-председателите – ръководители на екипи от по няколко комисари

Новата комисия ще има седем заместник-председатели, включително върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Федерика Могерини). Всеки от тях ще води екип по проект, ще направлява и координира работата на няколко комисари, организирани в състави, които могат да се променят в зависимост от нуждите и възникването на нови проекти с течение на времето.

Тези екипи по проекти отразяват политическите насоки, например "Работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност“, "Цифров единен пазар“ или "Енергиен съюз“. Това ще осигури динамично взаимодействие между всички членове на колегиума, разчупване на стереотипите и изоставяне на закостенелите структури. Заместник-председателите ще действат като ефективни заместници на председателя.

"В новата Комисия няма първоразредни или второразредни комисари – налице са ръководители на екипи и екипни играчи. Те ще работят заедно в дух на колегиалност и взаимна зависимост. Искам да преодолея стереотипите и да въведа нов начин на съвместна работа в области, в които Европа наистина може да постигне много“, обясни идеята си Юнкер.

Първи заместник-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са доскорошният премиер на Словения Аленка Братушек, която ще бъде и еврокомисар за "Енергийния съюз"; бившият финландски премиер Юрки Катайнен ще бъде натоварен със заетостта и растежа; латвиецът Валдис Домбровскис, привърженик на строгите бюджетни ограничения, ще координира политиката за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Важните новости

Първият заместник-председател ще бъде дясната ръка на председателя. В негово лице за първи път ще има комисар, който се занимава специално с програмата за по-добро законотворчество, което ще гарантира, че всяко предложение на Комисията наистина е необходимо и че целите не могат да бъдат постигнати по-добре от държавите членки самостоятелно. Първият заместник-председател ще действа също като страж, следящ за спазването на Хартата на основните права и върховенството на закона във всички дейности на Комисията.

Това че "дясната ръка" на председателя ще отговаря за "подобряването на нормативната рамка" представлява нов жест към Лондон, който настоява за реформи в съюза и заплашва, че може да го напусне, ако те не бъдат извършени, коментира агенция Франс прес.

Новият портфейл вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП (ръководен от полякинята Елжбиета Биенковска) ще бъде двигателят на реалната икономика. За първи път специално се споменават малките и средните предприятия, които се смятат за гръбнак на европейската икономика.

Новият портфейл икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически въпроси (ръководен от французина Пиер Московиси) трябва да гарантира, че политиките в областта на данъчното облагане и митническия съюз са неделима част от задълбочен и истински икономически и паричен съюз и допринасят за плавното функциониране на цялостната рамка за икономическо управление на ЕС.

Създава се стабилен потребителски портфейл. Политиката за защита на потребителите вече няма да е разпокъсана между различни ресори, а заема важно място в портфейла на комисаря, отговарящ за правосъдието, потребителите и равенството между половете (Вера Юрова от Чехия).

Новост е и комисарят, специално занимаващ се с миграцията (Димитрис Аврамопулос от Гърция), който ще има за задача да отдаде приоритетно място на нова политика за миграцията, чрез която да се справи енергично с незаконната миграция, като същевременно Европа стане привлекателна дестинация за най-талантливите.

Предвижда се редица портфейли да бъдат преформулирани и рационализирани. От особена важност е обединяването на портфейлите околна среда и морско дело и рибарство (ръководени от Кармену Вела от Малта). Това отразява двойната логика на "синия“ и "зеления“ растеж – политиките за околната среда и защитените морски територии могат и следва да играят ключова роля в създаването на работни места, съхраняването на ресурсите, стимулирането на растежа и насърчаването на инвестициите. Опазването на околната среда и поддържането на конкурентоспособността вървят ръка за ръка, тъй като и двете се отнасят до устойчивото бъдеще.

Същата логика е следвана при установяването на един комисар, отговарящ както за действията по климата, така и за енергетиката (испанеца Мигел Ариас Каньете). Увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници не е само въпрос на отговорна политика в областта на изменението на климата. То е едновременно с това императив на промишлената политика, ако Европа все още желае да има достъпна енергия в средносрочен план. И двата нови портфейла ще бъдат част от екипа по проект "Енергиен съюз“, ръководен и координиран от Аленка Братушек.

Портфейлът европейска политика за съседство и преговори за разширяване (ръководен от австриеца Йоханес Хан), наред с подсилването на политиката за съседство, поставя акцента върху продължаването на преговорите за разширяване, като същевременно се признава, че няма да има разширяване на Европейския съюз през следващите пет години.

Новият портфейл финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари (ръководен от бритганеца Джонатан Хил) ще съсредоточи съществуващия експертен опит и отговорност на едно място – в новосъздадена генерална дирекция – и ще гарантира, че Комисията остава активна и бдителна при прилагането на новите правила за надзор и оздравяване на банки.

Авторитетен и опитен екип

Сред другите комисари с ключови портфейли са германецът Гюнтер Йотингер, избран да бъде еврокомисар по дигиталната икономика. шведката Сесилия Малмстрьом, на която е поверена търговията, а датчанката Маргрете Вестагер ще поеме конкуренцията.

Авторитетен и опитен екип, предложената Комисия "Юнкер“ включва 5 бивши министър-председатели, 4 заместник министър-председатели, 19 бивши министри, 7 връщащи се за нов мандат комисари и 8 бивши членове на Европейския парламент. 11 от тях притежават солидни икономически и финансови познания, а 8 имат богат опит в областта на външните отношения. Комисията "Юнкер“ разполага с необходимите експертни знания и опит, за да се справи с настоящите икономически и геополитически предизвикателства, пред които е изправена Европа, се отбелязва в разпространеното от ЕК съобщение.

В състава на ЕК ще има 9 жени от 28 членове, както и в предходната Еврокомисия. "Не е действителен напредък, но не е и крачка назад", коментира Юнкер.

Екипът му сега трябва да получи зелена светлина от Европейския парламент, който ще изслуша един по един всички кандидати за членове на ЕК, а след това ще се произнесе анблок за новия състав. Мандатът на новата ЕК ще започне на 1 ноември.

Като отражение на политическата ситуация в 28-те страни членки в Еврокомисията ще има 15 представители на десницата и център-дясно, осем социалисти и петима либерали.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.