БАН ще проучва археологически обекти по трасето на газовата връзка с Гърция

Последно газовата връзка с Гърция получи данъчни, заемни и европейски гаранции в краяна юни 2018 г.

Националният археологически институт към БАН е получил обществената поръчка за извършване на проучвания на археологически обекти, открити по трасето на газовата връзка на България с Гърция в процеса на проектирането на интерконектора. Това съобщиха от компанията "Ай Си Джи Би", която ще е оператор на бъдещат атръба.

За археологическите разкопки БАН ще получи 1 893 010 лв. без ДДС и обхваща проучването и наблюдението на 58 обекта по 150-километровата дължина на газопровода на българска територия по време на строителните работи. Институтът трябва да проучи вече откритите обекти за три месеца, а наблюдението ще се извършва през целия период на строежа,     който е планиран да тръгне до края на годината.

Последно обявеният график предвижда тръбата да се въведе в експлоатация до края на 2020 г., но все още обществените поръчки за изпълнител на строежа и да инженер-консултант са спрени, тъй като се обжалват пред съда.

С възлагането на археологическите проучвания обаче "Ай Си Джи Би" пристъпва към полеви действия по подготовка на трасето за фактическото стартиране на строителството на газопровода. С реализацията на инвестиционното намерение компанията ще предприеме всички необходими мерки за опазване на културното наследство на България и недопускане на каквито и да е било действия, които могат да застрашат обектите, установени по трасето на газопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес