"Трейс", "Джи Пи" и ГБС в комбина с чужди фирми искат строежа на газовата връзка с Гърция

Връзката с Гърция ще доведе у нас газ, транспортиран по още незавършения Южен газов коридор

Изпълнителите на множество пътни и строителни обществени поръчки у нас "Трейс Груп Холд", "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" и "Геострой" са се обединили със световни компании с дългогодишен опит в изграждането на газопроводи, за да участват в търга за строежа на газовата връзка между България и Гърция. Във вторник проектната компания "Ай Си Джи Би", която е собственик и оператор на тръбата, отвори подадените заявления за участие в двуфазния конкурс за проектиране и построяване на 183-километровата тръба от Стара Загора през Хасково до Комотини. Стойността на поръчката е 145 млн. евро без ДДС.

Единадесет са кандидатите да строят интерконектора, предстои да се оцени дали те отговарят на предварителните условия на възложителя и онези от тях, които преминат първия етап на поръчката, ще бъдат поканени да подадат ценови оферти.

Самостоятелно играят италианските "Сичим" (Sicim S.p.A) и "Сайпем" (S.P.S. P/C. Saipem SPA), която участва в строежа на "Син поток" и трябваше също така да положи тръбите на "Южен поток", но проектът бе прекратен; турската "Фернас" (Fernas Construction Company Incorporated) и "Джей енд Пи – Авакс", която е клон на гръцката едноименна компания.

Четири са изцяло чуждите обединения, кандидатстващи за поръчката. Сред тях са консорциумът "Кобра- СИМИ-СОКАР", в който влизат американската "Кобра" (Cobra), испанската СИМИ (CYMI) и азерската СОКАР (SOCAR), и обединението "Сицилсалдо-Нуова Гицони-Интракат" с участници италианските "Сицилсалдо" (Sicilsaldo S.p.A) и "Нуова Гицони" (Nuova Ghizzoni S.p.A), както и гръцката "Интракат" (Intrakat). Други двама изцяло чужди претенденти са обединението "Макс Щрайхер – Терна/АйСиДжиБи", в което участват гръцката "Терна", която у нас работи по проекта за електрификацията на жп линшята Димитровград-Харманли, и опитната германска компания "Макс Щрайхер" С.П.А, която има зад гърба си редица изградени газопроводи, и китайско-гръцкото обединение "СиПиПи - Актор" между "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко." ООД (СиПиПи ООД)  и строително-акционерното дружество "Актор".

Техни завидни конкуренти са им и останалите чужди фирми – световни имена в бранша, които обаче са предпочели са се кооперират с най-големите български строителни фирми, които също са изпълнявали газови строежи, но не от този мащаб.

Така например в специално създаденото за поръчката ДЗЗД "Ай Джи Би – 2018" са се събрали българските "Джи Пи Груп", свързвана с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, и "Главболгарстрой Интернешънъл" на Симеон Пешов с италианската "Бонатти" (Bonatti), която има над 70-годишен опит в строежа на газопроводи.

"Трейс Груп Холд", която в последните дни е в центъра на общественото внимание като изпълнител на ремонта на злополучния път, от който излетя автобусът край Своге и загинаха 17 души, се е кооперирала с френската опитна в бранша "Спикапаг" в консорциума "Спикапаг-Трейс-Ай Джи Би 2018" (Spiecapag Trace IGB 2018").

Единадесетият претендент за поръчката е консорциум "Прометей-Гео", в който "Геострой" АД играе заедно с руската "Закнефтегазстрой – Прометей", имаща 60-годишен опит в изграждането на тръбопроводи.

Предстои възложителят "Ай Си Джи Би" да определи кои от кандидатите имат изискваната финансова и техническа способност да изпълнят строежа на газовата връзка. Очаква се това да приключи до края на октомври и онези от участниците, които отговарят на критериите ще бъдат поканени да подадат ценови оферти. Предложенията им ще се разгледат, оценят и класират във втората фаза на конкурса.

"Навлизането в този ключов етап на обществената поръчка обезпечава фактическото започване на строителството на газопровода“, заяви изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" от българска страна Теодора Георгиева, цитирана в корпоративното съобщение.

По думите ѝ големият брой на подали документи за участие е ясен знак за осигурена максимална публичност и прозрачност на процедурата.

"Компаниите, които кандидатстват, са с доказан опит и утвърдени в международен план и сме уверени, че могат да се справят с изпълнението на строителството“, заяви на свой ред директорът от гръцка страна Константинос Караянакос.

Заедно с избора на инженер-консултант и доставчик на тръби, определянето на строител е сред финалните стъпки към реализирането на проекта IGB, който е от изключително значение за обезпечаване сигурността на газовите доставки за региона, както и за осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, посочват още от проектната компания.

Очакванията засега са физическият строеж на газовата връзка да започне в края на 2018 г., а интерконекторът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г. Първоначалният ѝ капацитет ще е 3 млрд. куб. м годишно от Гърция към Италия с опция да достигне 5 млрд. куб. м и да стане риверсивна.

Съоръжението разполага със силната подкрепа на Брюксел и Вашингтон и ще свърже страната ни и региона на Югоизточна Европа с Южния газов коридор, по който ще се транспортира до Европа газ от Каспийския регион през Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция и Албания. По това трасе и газовата връзка с Гърция у нас от 2020 г. трябва да започнат да се внасят 1 млрд. куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?