Банките преведоха 258 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете

Банките преведоха 258 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете

Търговските банки са превели 258 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете. Това е общата сума на дължимите годишни вноски на финансовите институции във фонда, от който се покриват защитените депозити до 196 000 лв. в случай на отнемане на лиценза на дадена банка.

Банките трябва да превеждат всяка година до 31 март 0.5% от общия размер на депозитите за предходната година. Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Освободени са 5 банки, които работят у нас.

Фондът се задейства през миналата година, за да покрие гарантираните депозити в КТБ. До момента за тях са платени над 3.5 млрд. лв., като част от сумата беше осигурена чрез заем от държавата, тъй като във фонда имаше натрупани около 2 млрд. лв.

В момента в парламента се обсъжда нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който приносът на всяка институция във фонда трябва да зависи от риска ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?