Парламентът ратифицира 1.5 млрд. евро заем главно за Фонда за гарантиране на влоговете

Парламентът ратифицира Договора за заем между България и Ейч Ес Би Си Банк, Пи Ел Си, Сосиете Женерал, Ситибанк, Ен Ей /клон Лондон/ и "Уникредит Булбанк" АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и "Уникредит Банк" АГ /клон Лондон/ - в ролята на агент. Заемът е в размер 1.5 млрд. евро, като се предвижда той да бъде погасен с постъпления от планирана емисия държавни ценни книжа /ДКЦ/ на външните пазари през 2015 г. в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДКЦ на международните капиталови пазари.

Срокът на заема е шест месеца с възможност за удължаване с още шест. Средствата от него ще се използват за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа, се посочва в мотивите.

В рамките на дебатите по ратификацията Янаки Стоилов от "БСП лява България" заяви, че страната е на прага на критична финансова ситуация. По думите му за погасяване на този заем в следващите години всеки български гражданин ще трябва да плати над 3400 лева.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че всяко управление на БСП свършва със свръх дефицит и икономическа криза. "Дефицитът за всяка една година се финансира с дълг. Наследството, което БСП остави, сега се финансира с дълг. Така е устроена финансовата система", обясни Димитров.

ДПС ще се въздържи при гласуването, заяви Алиосман Имамов. Проблемът не е дългът, притеснително е това, че вземането на дълг става навик и това е най-лесният начин за решаване на проблемите на една държава.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че дългът не е, защото правителството на Пламен Орешарски е изхарчило парите, а защото един банкер бил решил, че парите на вложителите били негови лични. Дългът е заради изплащане на влоговете в КТБ, отбеляза той.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт заяви, че колкото и да е неприятен този заем, той трябва да се вземе, заради проблема с КТБ. Той заяви, че всички политически сили, които са били на власт, са виновни за казуса с банката.

Законът за ратификацията беше приет на първо и второ четене. В подкрепа на ратификацията гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, против бяха от "БСП лява България" и "Атака", а от ДПС и БДЦ се въздържаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България