Банките са с 918 млн. лв. печалба за полугодието при рекордно ниски лихви

Финансовият резултат е с 15% по-висок от миналогодишния рекорд

Банките са с 918 млн. лв. печалба за полугодието при рекордно ниски лихви

Печалбата на банковата система продължава да расте, напук на рекордно ниските лихви.

За първото полугодие банковата система е на плюс 918 млн. лв., което е със 117 млн. лв. или 14.6% повече в сравнение със същия период на миналата година, когато пък бе отчетена рекордна годишна печалба от близо 1.7 млрд. лв.

Това става ясно от данните на Българската народна банка (БНБ) от финансовите отчети на банките към 30 юни 2019 г.

За ръста на печалбата през 2018 г., който на годишна база се оказа около 43%, председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов преди време обясни, че той се дължи предимно на няколко еднократни фактора като приход на една банка от дивидент, добавяне на нова банка в статистиката, но най-вече – на по-малките разходи за лоши кредити, т. нар. обезценка. Ръстът при доходите от лихви или такси е незначителен, посочи Андронов.

От статистиката за първото полугодие се вижда, че приходите от лихви отново се увеличават незначително – от 1.5 млрд. лв. към 30 юни 2018 г. на 1.52 млрд. лв. към края на юни тази година, което не е изненадващо предвид рекордно ниските нива на лихвите в целия свят в последните години. Разходите за лихви са намалели с около 7 млн. лв.

Постъпленията от такси и комисиони се вдигат с 45 млн. лв. до 646 млн. лв., но разходите за такси също скачат – с 18 млн. лв. до 101 млн. лв.

Разходите за обезценка на кредитите намаляват от 207 млн. лв. за полугодието на 2018 г. на 183 млн. лв. за първите шест месеца на тази година.

Най-голяма печалба за първите шест месеца за пореден път отчита УниКредит Булбанк – 249 млн. лв. Финансовата институция разпредели цялата си печалба за 2018 г. като дивидент за акционерите и преведе на собствениците си в Италия около 430 млн. лв.

На второ място по печалба за полугодието е Банка ДСК – 131 млн. лв., а на трета позиция е Първа инвестиционна банка – 94 млн. лв.

ПИБ вече обяви, че ще ползва печалбата си за полугодието (която преди провиции според банката е 65 млн. евро) за подсилване на капитала след обявяването на стрес тестовете на Европейската централна банка. ЕЦБ смята, че ПИБ би имала недостиг от 263 млн. евро при утежнения сценарий, от които банката съобщи, че вече е набавила към 130 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес