Бареков инспектира границата между Северна и Южна Корея

След като е инспектирал границата между Северна и Южна Корея евродепутатът Николай Бареков заминава на мисия в Източен Тимор. Там той е изпратен заради "успешните мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури". Това става ясно от разпространено в четвъртък прессъобщение от офиса на Бареков, евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Докато той е зает с мисии в далечни краища на света, в родината му името отново изплува покрай публикуваната миналия петък стенограма за консултациите около фалиралата Корпоративна търговска банка, проведени през юли 2014 г. Стенограмата потвърждава, че политическият проект на Бареков "България без цензура", който го изстреля и в Европейския парламент, е финансиран от КТБ, както и телевизия ТВ 7, където той беше и директор, и водещ. Става дума за "17 млн. и за бонуси от 1.5 млн. евро", отбелязва Бойко Борисов по време на срещата, а тогавашният управител на БНБ Иван Искров потвърждава.

"Eвродепутатът от Групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков бе избран от името на Европейския парламент за член на междурегионалната мрежа от прогресивни организации на гражданското общество в цяла Азия и Европа", става ясно от съобщението за участието на Бареков на "първия политически форум между двата най-стари континента, който се проведе в Сеул, Република Корея."

"По време на форума парламентаристи от множество страни от Европа и Азия дискутираха по темите за климатичните промени и популизма в политиката. От европейска страна на срещата присъстваха представители на осем европейски държави от четири партии ЕКР, ЕНП, ПЕС, АЛДЕ", допълват още от офиса му. Оттам също съобщават, че той е бил единственият представител на България във форума и е представил своята позиция "по ключови за двата континента въпроси" и се срещнал "с влиятелни политици от 19 азиатски и 9 европейски страни".

Работната програма на европейската делегация е включвала посещение и инспектиране на границата между Южна и Северна Корея. "Зоната е дълга 241 км и широка 4 км. Тя е оформена след Корейската война и е обособена като място, където да се водят дипломатически разговори между двете страни, тъй като все още няма мирен договор между двете страни", обясни Бареков", се посочва в съобщението, но без да е ясно на кого е направил тези разяснения.

Заради успешните мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури ЕП е взел решение веднага след приключване на мисията в Сеул българският евродепутат да бъде изпратен в Източен Тимор. Поводът са предстоящите парламентарни избори.

"Историята на Източен Тимор е кървава. През 1976 година там започва Гражданска война за независимост, която продължава чак до 2002 година. В резултат на бойните действия от страна на индонезийската полиция, глада и епидемиите загива около една трета от населението на бившата колония (повече от 200 хиляди души). Гражданите успяват да извоюват своята независимост на 20 май 2002 г., когато бившата португалска колония официално е обявена за независима държава", поясняват още от офиса на евродепутата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?