Бъркотията около танкера "Бадр" продължава

Не е ясно имало ли е въвод в собственост или не

Бъркотията около танкера "Бадр" продължава

Само за ден шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков смени версията си по въпроса имало ли е въвод в собствеността на либийския танкер "Бадр", заради който избухна международен скандал.

Екипажът на плавателния съд бе сменен с участието на гранична полиция и "Морска администрация" на 21 декември по искане на българската компания "Булгаргеомин", въпреки че същия ден бе излязло окончателно съдебно решение, което отхвърля претенциите на българската страна.

Либия реагира остро и обвини България в пиратство. Наложи се в казуса да се намеси и премиерът Бойко Борисов.

Във вторник на пресконференция в Бургас Кичиков заяви, цитиран от БТА, че "не са извършени нарушения или използване на физическа сила и помощни средства от страна на служители на "Гранична полиция" по време на въвода във владение на либийския танкер "Бадр".

В сряда шефът на граничната полиция вече твърдеше, че въвод в собствеността изобщо не е правен, а само гранична проверка. На място не е имало и частен съдебен изпълнител.

"Въвод не е правен на танкера и категорично заявявам за пореден път, че Гранична полиция е спазила процедурите", каза той. Кичиков допълни, че имало инструкция как се извършват граничните проверки. Трябвало да постъпи искане от корабния агент и МВР да даде визи на членовете на екипажа, които трябва да слязат на брега, тъй като са граждани на трети страни.

"Същевременно има искане от пристанищните власти за оказване на съдействие за смяна на екипажа. Те са органът, който де факто осъществява този контрол. Имаме и писмо, с което ни е казано, че корабът вече има ново име, има и нов корабособственик. С други документи не разполагаме. Затова ви казвам, че ние въвод не сме извършвали. На 21 декември лице, което да бъде като частен съдебен изпълнител, не е присъствало и не е било необходимо да присъства при смяната на екипажа", обясни Кичиков. Според него в МВР не е имало документ, от който да стане ясно, че съдебният спор за собствеността на танкера още е висящ.

Споделяне

Още по темата

Още от България