Бащата на ЕС Робер Шуман може да бъде обявен за блажен от Ватикана

Робер Шуман

Робер Шуман, покойният бивш външен министър на Франция, е напът да бъде обявен за блажен (беатифициран) от Римокатолическата църква, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Това стана известно, след като в събота папа Франциск одобри списъка на хората, за които започва тази теологична процедура. Сред тях е и френският държавник, положил концептуалните основи на Европейския съюз върху опустошенията, нанесени от Втората световна война.

На 9 май 1950 Шуман произнася ключова реч, в която очертава идеите си за сътрудничество в Европа. Речта му става известна под името Декларацията на Шуман.

Робер Шуман умира през 1963 г. на 77-годишна възраст. Според портала "Ватикан нюз" той е бил дълбоко вярващ католик. Стремежът му да бъде прекратен цикълът на войни в Европа е бил възхваляван от няколко папи.

Беатификацията е последната стъпка преди канонизацията, тоест обявяването за светец. На Шуман трябва да бъде признато извършването на едно чудо, за да бъде обявен за блажен, а ако му бъде признато второ чудо, той ще бъде обявен за светец на Римокатолическата църква, поясниха агенциите.

Споделяне

Още от Общество