Бащата на убиеца от Тулуза смята да съди Франция

Полицейски служител прави оглед на балкона, от който скочи Мера под дъжд от куршуми

Бащата на убиеца от Тулуза обяви намерението си да съди френската държавата, защото акцията по неговото задържане е завършила със смъртта му, съобщава АФП във вторник. Според Мохамед Беналел Мера френските власти са може да задържат жив терориста Мохамед Мера, но са предпочели да го застрелят.

"Франция е силна страна и разполага с възможности да арестува сина ми жив, но предпочете да го убие", коментира той. Бащата на Мохамед Мера живее в Алжир и не е поддържал близки връзки със синовете си след развода му с майка им.

Малко по-късно френският външен министър Ален Жупе отговори, че по-добре бащата да терориста "да мълчи". "Ако бях баща на такова чудовище, щях да млъкна засрамен", каза Жупе пред френското радио "Класик".

Специалният съветник на президента Никола Саркози Анри Гуено съзря в изявлението на бащата на терориста "безсрамие". "Това е негово право, но ми хрумва само една дума: безсрамие. "Този тип е чудовище, убивало хладнокръвно. Обществото изобщо няма вина за това", заяви Гуено.

 

Междувременно стана ясно, че парижкият офис на катарската телевизия "Ал Джазира" разполага с видеозапис, заснет от терориста Мохамед Мера докато е извършвал убийствата в Тулуза. Записите са пристигнали в редакцията на медията в понеделник и веднага са предадени на полицията.

Според датата на пощенското клеймо пратката била изпратена на 21 март - деня, в който полицията в Тулуза обсади дома на Мера. Следователите подозират, че записите са били изпратени от съучастник на убиеца.

Близки до разследването източници съобщили за Ройтерс, че видеоматериалите били записани на флаш памет и били озвучени с военни ислямистки песни. По-късно от телевизията съобщиха, че не смятат да излъчат видеозаписите, тъй като кадрите не съдържат информация неизвестна досега за обществеността и излъчването им само ще наруши етичния кодекс на медията  . 

 

Мохамед Мера бе застрелян от френски командоси миналия четвъртък след 32-часова обсада на апартамента, в който живее. Той уби три еврейски деца и един равин миналата седмица, а преди това и трима френски войници.

Баща му вече обяви намерението си да погребе сина си в Алжир. Братът на убиеца Абдулгани Мера, се наел да осигури изпращането на тялото от Франция в арабската страна. Бащата живее в Тиарет, на 340 км западно от столицата Алжир, където има фирма за строителни материали. Той твърди, че Мохамед Мера имал намерение да се премести от Франция в Алжир, защото бил недоволен от социалното си положение.

 

Терористът е пребивавал през 2010 година на Западния бряг, пристигайки там от Йордания, съобщават израелските медии, цитирани от БТА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?