БДЖ вдига заплатите с 6.55%, а на машинистите и повече

БДЖ вдига заплатите с 6.55%, а на машинистите и повече

Всички работници и служители в пътническите и товарните превози на БДЖ ще получат повишени ена заплатите с 6.55 на сто от 1 януари 2021 г., а на локомотивните машинисти и помощниците им се увеличават допълнителните възнаграждения за пропътуван километър, съобщиха от държавните железници в петък.

Вдигането за плащането за пропътуван километър от машинистите и помощниците им се предлага да стане с промени в колективния трудов договор и предстои да се обсъди със синдикатите.

Офертата на БДЖ е допълнителното плащане за изминат по време на работа километър да се вдигне трикратно за локомотивните машинисти и два пъти за помощник-машинистите съответно на 11 стотинки за километър и 7 ст/км.

Машинистите, които бъдат обучени да управляват новите локомотиви "Смартрон", чиято доставка предстои, ще получават и 3.40 лв. допълнително за всеки изработен час или започнат час служба.

Обучението за управление на новите машини обаче е обвързано със задължение да се работи в БДЖ за определен брой години, а при предсрочно напускане да се възстановява част от инвестицията в обучението. Размерът на сумата за връщане обикновено зависи от това колко по-рано е напуснал мащинистът.

Предложенията за допълнителни трудови възнаграждения на локомотивния персонал са част от усилията на БДЖ да подобри работната среда и условията на труд на работниците при изпълнение на трудовите им задължения, което е неразделна част от подобряването на предлаганата услуга като цяло, посочват от БДЖ.

Липсата на локомотивни машинисти е сериозен проблем не само за държавните, но и за частните железници, тъй като много малко хора избират да се обучават с тази специалност.

Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България от декември 2018 г. най-слаб е интересът на младите към професията на локомотивния машинист.

Сред причините са неравномерните смени, нощния труд, извънредните часове работа, високата отговорност при упражняването на професията и заплащане, което като цяло в бранша е малко над средната брутна работна заплата, която за третото тримесечие на 2020 г. е 1373 лв., по данни на НСИ

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?