Белгийските власти се опасяват от бунтове срещу противоепидемичните мерки

Белгийските власти се опасяват от бунтове срещу противоепидемичните мерки

Властите в Белгия се опасяват, че в края на седмицата в страната са възможни бунтове срещу противоепидемичните мерки, подобни на събитията в съседна Холандия, съобщават местни медии, цитирани във вторник от БТА.

В социалните мрежи се разпространяват призиви за безредици в няколко от градовете в провинцията. От утре в Белгия влиза в сила забрана за пътувания през граница за развлечение, която ще остане в сила до март.

Медиите отбелязват, че Европейската комисия настоява противоепидемичните мерки да бъдат оправдани и съразмерни на заплахата. Цитирано е становището на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, който пояснява, че последната дума за въведените ограничения има съдът. Наскоро първоинстанционен белгийски съд определи дори задължението за носене на маска като противоконституционно.

Същевременно се съобщава, че в Брюксел са открити няколко огнища на британския и южноафриканския щам на вируса. Данните показват, че за седмица броят на заразените се е увеличил с 14 на сто, без това да повишава бройката на приетите в болница и на починалите.

Досега в страната жертвите на новата болест са близо 21 хиляди, при средно 50 починали дневно. Допълва се, че при над 40 хиляди изследвания на ден заразените се оказват 5,6 на сто. Досега в Белгия са ваксинирани 192 100 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус