Белград и Скопие обявиха курс към нормализиране на отношенията

Сръбският президент обвини Македония, че е излъгала и ще подкрепи Косово за ЮНЕСКО

Александър Вучич
Сръбският президент Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев разговаряха в сряда по телефона и договориха пет принципа за развитие на отношенията между Сърбия и Македония, които имат за цел да потушат дипломатическия скандал между двете страни. 
 
В неделя Белград изтегли всичките си дипломати от Скопие с официален мотив, че Македония е шпионирала сръбски институции. Между двете страни обаче има и напрежение около кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО. 
 
След разговора между Вучич и Заев в сряда двете страни съобщиха в съвместно изявление, че са постигнали съгласие около пет конкретни принципа, които ще следват:
 
1. Македония и Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.
 
2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на двете държави.
 
3. Македония и Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.
 
4. Македония и Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия.
 
5. Македония и Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона", казва се още в съобщението.
 
Белград обвини Скопие в лъжа 
 
Само няколко часа по-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО и "сега е очевидно, че преди три месеца те не са говорили истината".
 
Пред сръбската държавна телевизия Вучич заяви обаче, че отношенията между двете страни ще бъдат не точно прекрасни и на най-високо ниво, но ще бъдат благоприлични, отбелязва в. "Политика", цитиран от БТА.
 
Вучич заяви, че всичко, което се случва във връзка с отношението на Македония към Сърбия, е "опит да се създаде една по-голяма политическа история" и в нея да се въвлече Сърбия.
 
Вучич за пръв път пред телевизията съобщи подробности, свързани с присъствието на служителя на сръбската разузнавателна агенция БИА Горан Живавлевич в македонския парламент по време на безредиците след изборите в Македония, което било използвано той да се представи като един от отговорните за тези безредици.
 
Според думите на Вучич Живавлевич не е отишъл самоволно в парламента и без знанието на македонските власти, отбелязва "Политика".
 
"Няма причина за тревога"
 
"Политика" цитира думите на Вучич, че няма никаква причина за голяма тревога заради кризата в отношенията между Белград и Скопие. Вучич подчертал обаче, че трябва да се защитава държавата и реномето на Сърбия.
 
Със сигурност нещата между Македония и Сърбия ще се движат в по-добра посока, такова послание отправил Вучич към народите на Сърбия и Македония.
 
Не желаем конфликти, нито ще ги има, но трябва да защитаваме държавата и реномето на Сърбия, подчертал сръбският президент. Той казал, че сърбите и македонците са два близки и приятелски народи и почти няма по-близки от тях в региона.
 
Вучич разкритикувал и предишните управляващи, че не са успели както трябва да защитят интересите на Сърбия, когато Македония призна Косово, нито когато бе арестуван един владика на Сръбската православна църква, отбелязва "Данас". 
 
Вучич заяви още, че не е вярно, че Сърбия прави заговори с руснаците против когото и да било и подчерта, че знае, че Македония ще гласува за приемането на Косово в ЮНЕСКО, пише "Данас".
 
Заев: Не сме предприемали разузнавателни действия срещу Белград 
 
Македонският премиер Зоран Заев заяви от своя страна, че правителството в Скопие никога не е имало намерение да извършва каквито и да е било разузнавателни дейности срещу съседна държава, нито е давало нареждане за подобни действия.
 
"Без каквито и да е било предубеждения уважаваме и подкрепяме призива на официален Белград да защитим двустранните отношения между Сърбия и Македония и да установим стандартен кодекс на отношенията“, каза Заев, цитиран от македонски медии.
 
Според него единственият конструктивен начин за решаване на проблемите е директният диалог и намиране на взаимно изгодно решение на отворените въпроси.
 
Попитан дали македонското правителство е сключвало споразумения с Албания, които вредят на сръбските интереси, Заев заяви, че това са фалшиви новини.
 
"Нека бъда ясен – в нашата политика няма стратегия и политика за вреда на Сърбия. Посветени сме на поддържането и продължаването на работа за засилване на нашите двустранни отношения“, посочи той.
 
Във връзка с Косово македонският премиер заяви, че "правителството на Македония настоява да изгради приятелски отношения, основаващи се на взаимно уважение и засилване на търговските връзки“.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят