Сръбските дипломати се връщат в Скопие

Дипломатическият скандал изглежда е решен след интензивни двустранни разговори

Сръбските дипломати се връщат в Скопие
Сръбските дипломати в четвъртък започват да се завръщат в посолството на Белград в Скопие, а сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и неговият македонски колега Никола Димитров ще се срещнат в петък в Ниш, за да започнат решаване на отворените въпроси с цел развитие на приятелските отношения на двете държави и двата народа.
 
Завръщането на посланика на Сърбия в Скопие се очаква на 31 август. При завръщането си в Скопие посланикът ще поиска среща с премиера Зоран Заев още на 1 септември, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА
 
Президентът на Сърбия Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев се договориха в телефонен разговор преди ден за принципите на бъдещото сътрудничество след дипломатическо-политическата криза между двете страни.
 
Телефонният разговор между Вучич и Заев говори за утихване на бурята в отношенията между двете страни, пише вестник "Политика". 
 
Изданието отбелязва, че двамата в дълъг и открит разговор са разгледали нововъзникналите обстоятелства в отношенията между двете страни и се съгласили, че Сърбия и Македония само в диалог ще решават всяко евентуално разногласие във взаимните си отношения.
 
В неделя Белград изтегли всичките си дипломати от Скопие с официален мотив, че Македония е шпионирала сръбски институции. Между двете страни обаче има и напрежение около кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО. 
 
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО и "сега е очевидно, че преди три месеца те не са говорили истината".
 
През последните дни обаче и двете държави демонстрират желание за регулиране на кризата. Скопие многократно повтори, че не е шпионирал сръбски институции, а Белград "успокои", че кризата няма да се задълбочава.
 
Между двете страни се стигна до силно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април.
 
Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.
 
Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.
 
В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски.
 
От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия искала да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имали за цел тотално подчинение на Република Македония.
 
В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?