Белият дом: Путин има вина за свалянето на малайзийския самолет

Кремъл обвини Вашингтон във водене на "клеветническа кампания"

Белият дом: Путин има вина за свалянето на малайзийския самолет

Руският президент Владимир Путин имат вина за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна, обяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Това, което също знаем е, че самолетът на "Малейжа еърлайнс" е бил свален от ракета, която е била изстреляна от земята. Изстреляна е от земята в район под контрола на сепаратистите, в район, където самите украинци в действителност не са използвали противовъздушни оръжия по това време", допълни той

Така от Белия дом са достигнали до заключението, че Владимир Путин и руснаците имат вина за тази трагедия. Вашингтон за първи път посочва, че Путин има ”директна” вина за случилото се. Досега САЩ обвиняваш Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

От Белия дом обявиха, че ще работят с ЕС и Г-7 за налагане на още санкции на Русия заради "нейните дълбоко дестабилизиращи и безотговорни действия в Украйна". Американският постоянен представител в НАТО Дъглас Лут заяви, че Русия е струпала в момента около 15 000 войници по границата с Украйна.

Реакцията на Русия бе, че Вашингтон провежда "клеветническа кампания" срещу Русия.

"САЩ все повече използват откровени лъжи във външната си политика. Вашингтон не привежда нито едно доказателство, дори не посочва факти, които може да бъдат коментирани", се казва в изявление на руското външно министерство.

Преди това вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с украинския президент Петро Порошенко за разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната.

Според изявление от американското президентство Порошенко е подчертал, че "въпреки разпадането на управляващата коалиция в украинския парламент, правителството ще продължи работата си по отношение на изключително важните икономически реформи".

Украинският президент също така е уведомил Байдън, че "Русия продължава да доставя тежко въоръжение и оборудване на сепаратистите, както и че украинските сили все повече попадат под пряк обстрел от позиции от руската страна на границата".

Очаква се през следващата седмица администрацията на САЩ да засили икономическите санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Обект на новите наказателни мерки на Вашингтон могат да станат руски банки, както и компании, действащи в сферата на енергетиката и военно-промишления комплекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят