Берлин може да подкрепи Турция за списъка на "безопасните страни"

Ангела Меркел

Германското правителство е готово да подкрепи предложението на Европейския съвет да постави Турция в списъка на "безопасни страни", чиито граждани имат малък шанс да им бъде предоставено политическо убежище в Европа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставени служители в Берлин.

Германският канцлер Ангела Меркел планира да посети Турция в неделя за разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу, като темата ще е част от дневния ред на визитата.

Меркел заяви в четвъртък, че Турция е от ключово значение за решаването на мигрантската криза и призова Европа да ѝ окаже по-голяма подкрепа, за да се справи с наплива на бежанци.

"Без съмнение Турция играе ключова роля в тази ситуация", каза Меркел в реч в Бундестага, долната камара на германския парламент, в която изложи позицията на страната си за предстоящата днес в Брюксел среща на върха на ЕС.

Тя припомни, че повечето бежанци от войни, които идват в Европа, минават през Турция.

"Няма да успеем да внесем ред и да спрем притока на бежанци, ако не работим заедно с Турция", подчерта германският канцлер.

Меркел уточни, че поддръжката за Анкара трябва да включва хуманитарна помощ и подкрепа за охраната на границите и борбата с престъпните трафикантски мрежи.

По въпроса за евентуално приемане на Турция в Европейския съюз, германският канцлер посочи, че преговорите трябва да бъдат с "отворен край". Франс прес обаче определя тази формулировка като вежливо потвърждение от Меркел на нейната позиция против присъединяване на Турция към ЕС, която тя е изразявала многократно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа