Берлускони ще подкрепи правителство начело с евроскептика Салвини

Матео Салвини
Силвио Берлускони обяви, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия Лига да състави правителство на Италия, съобщи Ройтерс. 
 
В интервю за "Кориере дела сера", публикувано в сряда, бившият премиер и лидер на "Форца Италия" казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство". 
 
Четирите партии от десноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. 
 
В неделя Лигата на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари "Форца Италия", взела 14 процента. 
 
"Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва пред всекидневника Берлускони. 
 
Изборите в Италия доведоха до баланс на силите в парламента, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци. И Лигата, и антисистемното Движение "Пет звезди" (което с 32 на сто е партията, получила отделно най-много гласове) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство.
 
Лидерът на движението Луиджи ди Майо заяви, че "Пет звезди" е по-легитимно като управляваща партия, защото, за разлика от останалите териториални партии, "представлява цялата нация – от Вале д'Аоста до Сицилия”. 
 
Движение "Пет звезди” събра на изборите 32 процента, а дясноцентристката коалиция, в която влизат "Лига” на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, заедно с малки партии, получават общо 37 на сто. 
 
Управлявалата досега Демократическа партия остава трета с по-малко от 20 процента.
 
За самостоятелно мнозинство и правителство трябват поне 40 на сто от подадените гласове.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа