Без "опасни организации" и голи задници във Facebook

Социалната мрежа обнови правилата си

Без "опасни организации" и голи задници във Facebook

Facebook предостави допълнителна информация за това какви материали са забранени в социалната мрежа. Обновените стандарти включват отделен раздел за "опасни организации“ и дават повече детайли за това какви типове голота могат да бъдат публикувани, предаде Би Би Си.

Американската компания заяви, че се надява насоките да доведат до по-голяма "яснота“.

Фейсбук посочва, че около 1.4 млрд. души използват услугата ѝ поне веднъж месечно.

Новите правила ще заменят старите на уебсайта на компанията и ще бъдат изпратени на потребителите, които подават оплаквания за публикации на други потребители.

Пренаписването на правилата решава проблема с объркването защо някои искания за премахване на публикации са отхвърляни, твърди Моника Бикет, която отговаря за политиката по отношение на съдържанието във Facebook.

По думите ѝ много потребителите питат какво се има предвид, когато социалната мрежа казва, че не позволява тормоз или каква точно е политиката ѝ по отношение на тероризма.

"Сега изяснихме, че не само не позволяваме терористични организации или техни членове във Facebook общността, но също така не позволяваме позитивна оценка и подкрепата на терористични групи и техните действия, или техните лидери, а това е нещо, което не беше уточнено преди“, допълва Бикет. И все пак тя отбелязва, че самите политики не са се променили.

Новата версия на насоките включва близо 2500 думи, което е три пъти повече от досегашното.

Специално разделът за голотата е много по-подробен от досегашните неясни приказки за "ограничения“. Компанията сега заявява, че изображения, фокусирани върху "напълно показан задник", са забранени, както и изображения на "женски гърди, ако те включват зърната".

Компанията разширява ограниченията за дигитално генерирано съдържание, освен ако то не е създадено с образователни или сатирични цели. По същия начин са забранени описания на сексуални действия, които съдържат "ярки детайли“.

Facebook обаче уточнява, че "винаги ще позволява снимки на активно кърмещи жени или на такива, които показват гърдите си с белези от мастектомия".

Facebook забранява снимки и видеоклипове с физическо насилие, публикувани, за да унижат някого. Преди сайтът разполагаше със списък със забранени теми, но добави и възможност потребителите да добавят примери за реч на омразата, за да се повиши осведомеността за проблема. Платформата не позволява и съдържание, показващо самонараняване, дори и когато става дума за хумористични публикации.

Късно в неделя основателят на компанията Марк Зукърбърг потвърди, че правилата са леко видоизменени с цел да бъдат изяснени стандартите на социалната мрежа. Като цяло обаче политиката и стандартите на Facebook не се променят. Също като Google, Facebook не иска да бъде наричана издател, тъй като това би изисквало правилно да опазва сайта си, да премахва клеветническо съдържание и материали, защитени от авторски права.

Споделяне

Още от Общество