Без сделка за новия 7-годишен бюджет завърши срещата на върха в Брюксел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Без сделка приключи срещата на върха на Европейския съвет по новата Многогодишна финансова рамка за следващия програмен период.

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027 г., съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предадоха агенциите.

Имаме нужда от още време, постигането на споразумение е политически въпрос, вижданията на отделните страни вече се сближават, каза Шарл Мишел на пресконференция след края на преговорите. По неговите думи голяма част от затрудненията са свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Договарянето на седем годишната финансова рамка на ЕС  винаги е било трудно, но този път преговорите бяха допълнително усложнени заради излизането на Великобритания от ЕС. Това  остави дупка в размер на 75 милиарда евро в момент на нови предизвикателства пред блока - от битката с климатичните промени до миграцията, отбелязва Ройтерс.

Безизходицата около размера на бюджета за периода 2021-2027 г. и как парите да бъдат разпределени показа разрива между страните от севера и юга, от изтока и запада, както и между по-развитите и не толкова напредналите икономики, посочва агенцията.

Дания, Австрия, Швеция и Нидерландия, наречени "пестеливата четворка", пристигнаха на преговорите с непримиримата позиция, че няма да се съгласят с бюджет над 1% от брутния национален доход на ЕС. Нетните получатели пък искаха повече от предложеното от Мишел - 1.074% от брутния национален доход (БНД), еквивалентни на 1.09 трилиона евро.

Най-новото предложението, представено от Европейската комисия, беше за 1.069% от БНД, но то беше веднага отхвърлено, когато Шарл Мишел събра лидерите, за да им го представи.

Засега не е насрочена дата за следващото заседание на държавните и правителствените ръководители, на което отново въпросът да бъде обсъден.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че каквото и да се споразумее Европейският съвет, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. Тя добави, че разговорът за бюджета засяга 27 различни интереса. "Видяхме много сериозно отношение от всички. На прав път сме. Има различни отговори има на въпроса какви собствени приходи да има бюджетът на ЕС", допълни Фон дер Лайен.

Испанският премиер Педро Санчес отправи критики към реториката на "пестеливите" държави по време на преговорите. Той каза, че някои страни са опитали да представят селскостопанската и кохезионната политики като "стари" и "лоши", когато "всъщност те са сред тези, които са най-ценени от нашите граждани и тези, които в най-голяма степен подсилват нашия общ съюз", предаде "Политико".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция е отхвърлила лоша сделка за Общата селскостопанска политика.

"Различията просто бяха твърде големи", коментира германският канцлер Ангела Меркел, добавяйки, че новото предложение на Еврокомисията от този следобед не е довело до излизане от безизходицата. "Имахме първи опит, но все още сме в началото на годината", каза Меркел. Тя избегна въпроса дали се притеснява, че Европейският парламент може да наложи вето на крайната сделка, ако тя е под 1.3% от БНД на ЕС, както евродепутатите настояват.

Нидерландия иска да плаща повече в следващия бюджет на ЕС, но числата трябва трябва да взимат предвид дупката, създадена от Брекзит, каза холандският премиер Марк Рюте.

"Пестеливата четворка" е твърдо против бюджет, в който една трета ще бъде заделена за кохезионни фондове, а още една трета - за фермери. Те искат повече фокус върху управлението на границите след мигрантската криза през 2015 - 2016 г., справянето с климатичните промени, подсилването на сигурността и модернизирането на икономиката на блока чрез инвестиции в изследвания и цифровизация, пише Ройтерс.

По-бедните източни и южни страни пък искаха да се запази помощта за сближаване и бяха подкрепени от Франция, Ирландия и други, настояващи да се запази подкрепата за фермерите.

Френският президент Еманюел Макрон обясни, че е работил в тясно сътрудничество с Меркел, чиято страна е най-големият донор в бюджета на ЕС, за да опита да сближи страните, но те са осуетили това като са формирали блокове. "Мисля, че не е добър метод да се сформират групи и блокове, като се групираме, сформирайки нещо като блокиращи коалиции", каза Макрон след края на срещата.

Ревизираното днешно предложение включваше привлекателни за донорите елементи. Например запазване на съществуващите в момента за тях отстъпки във вноските в бюджета, и имаше за цел да успокои Франция с отпускане на малко повече средства за селскостопански субсидии.

В него освен това се увеличаваше до 27% делът на общите разходи за проекти, насочени към справяне с климатичните промени. Според източник, цитиран от Ройтерс обаче, новият план е бил твърде сложен в момент, когато е имало неразбирателство за размера на бюджета.

"ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал. Трябва да се намери компромис, но мисля, че днес не сме узрели за подобно решение", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Европейския съвет.

Той добави, че единството на Съюза е важно за периферията и районите със специфична нужда.

Борисов обясни, че това е обсъждал с премиерите на Австрия, Швеция, Нидерландия и Дания, а те са се съгласили с него.

"Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България защо трябва да имаме добър бюджет - нулева миграция, енергийна диверсификация, финансова дисциплина, член на НАТО, базите, които имаме и съвместните учения - всичко това е важно да се приема за България. Това е бюджет за 7 години - нека експертите с ЕК и Европейския съвет да работят и след седмица или две, когато кажат - ще дойдем пак", каза Борисов.

Ще трябва да има още една или няколко срещи, за да се стигне до сделка за бюджета. Шарл Мишел сега ще се консултира с държавите членки, за да реши кога пак да събере лидерите на масата за преговори. Без споразумение до края на годината блокът ще трябва да замрази повечето си проекти от 2021 г.

"В миналото винаги са били необходими две или три срещи, за да се стигне до резултат", каза австрийският канцлер Себастиан Курц. "Доволен съм, че проведохме добра дискусия и че имаше движение в правилната посока. Пестеливата четворка ще продължи да се координира добре и ще опита да постигне пробив на следващата среща", допълни Курц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа