ЕС отговаря на епидемията с мерки за 2.77 трилиона евро

Фон дер Лайен: Подготвяме бюджет, който ще е като план "Маршал" за възстановяването от кризата

Урсула фон дер Лайен по време на пресконференцията си в четвъртък в Брюксел

ЕС отговаря на епидемията от коронавирус с мерки за 2.77 трилиона евро - най-мащабната сума, която съюзът е осигурявал за справяне с криза досега, съобщи в четвъртък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя представи подробности за обявените преди това намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от Covid-19.

По думите ѝ това е огромна сума, която ще бъде разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Председателката на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето и да приеме формата на план "Маршал" за европейското възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса.

"Знаем, че в тази криза имаме нужда от бързи отговори. Не можем да чакаме една, две или три години, за да измислим нови инструменти", заяви тя. По думите ѝ дългосрочният бюджетна съюза, познат като многогодишна финансова рамка е най-силният такъв инструмент.

"Искаме да оформим този бюджет така, че да той да бъде ключова част от нашия план за възстановяване. В момента има много призиви за нещо, което се нарича план "Маршал". Мисля, че европейският бюджет трябва да бъде този план, който определяме заедно като ЕС за европейските граждани", заяви фон дер Лайен.

Извинение към Италия за закъснението

Председателката на Европейската комисия каза днес на италианците, че съжалява за закъснявалата реакция на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Тя направи това в писмо, публикувано във в."Република".

"Поднасям ви моите извинения, ние сме с вас" - така е озаглавено отвореното писмо на европейския лидер до италианския народ. "Днес Европа се мобилизира на страната на Италия. Но не винаги е било така", признава Фон дер Лайен.

Миналата седмица лидерите на 27-те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. Тогава ясно пролича разделението между страните от Южна Европа, като Италия и Испания, подкрепяни от Франция, искат обединяване на дълга посредством инструмент, наречен "коронаоблигации", а страните от Северна Европа, като Германия и Холандия, отхвърлят този вариант.

Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици трябва да бъде постигнато съгласие. В Италия - страна основателка на ЕК и стълб на ЕС, този провал беше приет със силно недоволство и открит гняв срещу Европа, която италиански медии, нарекоха "лоша" и "мъртва".

"Трябва да признаем, че в началото на кризата много хора мислеха само за своите национални проблеми, а не за нуждата от общ европейски отговор", казва Фон дер Лайен в публикацията във в. "Република". В края на статията председателката на ЕК припомня какви са инициативите на ЕС в помощ на най-засегнатите от пандемията страни от ЕС, сред които е и Италия.

ЕС ще отпусне до 100 милиарда евро на най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на доходите на хората с най-съкратено работно време заради кризата, се припомня в писмото на Фон дер Лайен. Според нея Европа е постигнала също така съгласие за отпускане на заеми, гарантирани от всички европейски членки, което свидетелства за европейска солидарност. "Всяко евро, което все още е на разположение в годишния бюджет на ЕС, ще бъде използвано за решаването на тази криза", уверява председателката на ЕК.

Вчера във интервю за германския в. "Цайт" италианският премиер Джузепе Конте каза, че сега е настъпило времето ЕС да покаже, че е единен съюз.

Днес пък в интервю за в. "Фато Куотидиано"Конте каза, че усеща, че посоката на вятъра се променя. Той призова Германия и Нидерландия, които наскоро блокираха призивите на Испания и Франция за солидарен дълг, да мислят с европейска перспектива и да помогнат за финансиране на възстановяването на най-засегнатите страни.

ЕС ще постигне консенсус как да финансира мерките срещу коронавируса

Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон изрази днес увереност, че страните от ЕС ще успеят да постигнат консенсус какви нови инструменти за финансиране да се използват в борбата с кризата, провокирана от коронавируса, предаде Ройтерс.

"Убеден съм, че ще успеем да стигнем до единно мнение", каза Бретон пред радио "Франс ентер".

През март Франция, Италия, Испания и още шест европейски страни призоваха да се обмисли емитирането на единни облигации от някоя от институциите на ЕС, за да се смекчат икономическите последици от пандемията. Германия и Холандия обаче се противопоставиха на идеята.

Според Тиери Бретон Европа трябва да прибегне до емитиране на облигации, за да допълни средствата, педложени от страните членки и Европейската комисия.

В близките дни страните членки ще представят плана си, ще "сложим на масата 1,600 трилиона евро и после ще видим, но това сигурно няма да е достатъчно", изтъкна Бретон пред "Франс ентер".

Той изрази и пожеланието Европа да бъде самодостатъчна при производството на защитни средства срещу коронавируса.Брьотон отбеляза, че ЕС обмисля връщането в Европа на изнесени производства.

Бретон посочи, че ЕС е предоставил на Китай защитни средства за 150 млн. евро, когато страната се е борила с епидемията. Той уточни, че Франция и Германия са предоставили на Италия повече защитни средства, отколкото Китай.

Нидерландия дава 1 милиард евро за фонд в помощ на най-засегнатите

Нидерландия планира да предостави около 1 милиард евро за европейски помощен фонд, който самата тя предлага да бъде създаден в борбата срещу коронавируса. Това пише днес в. "Алгемен дагблад", цитирайки нидерландкия министър на финансите Вопке Хукстра, предаде ДПА.

Фондът е предвиден за страни като Италия и Испания, които бяха особено тежко засегнати от пандемията.

Премиерът Марк Рюте заяви пред Нидерландската радиопредавателна корпорация, че би могло да бъдат набрани общо между 10 милиарда и 20 милиарда евро. Отделните страни ще участват според възможностите си.

Предложението е направено вчера. Икономически по-слабите държави ще получават от фонда пари, за да финансират своите системи на здравеопазване. Разликата с кредитирането от Европейския стабилизационен механизъм е, че в случая няма да се налага парите да се връщат.

В интервю, излъчено снощи от нидерландско новинарско предаване и цитирано днес от Асошиейтед прес, Рюте казва: "Ние, разбира се, сме солидарни с Южна Европа. Няма съмнение в това".

В последните дни има признаци, че позицията на Нидерландия за общия европейски отговор на кризата изглежда се променя и тя вече е готова да я смекчи. Вероятно това има предвид и италианският премиер Конте, когато говори за промяна в посоката на вятъра.

Преди два дни нидерландският министър на финансите Вопке Хукстра се отрече от неотдавнашно свое изказване за готовността на страната му да участва в европейски програми за подпомагане на страни, тежко ударени от коронавируса. Той заяви, че думите му очевидно са показали твърде малко състрадание.

Министърът призна, че коментарите, които той и премиерът Марк Рюте са направили във видеоконференции миналата седмица след заседанието на Европейския съвет, се били приети лошо.

И Нидерландия, и Германия са против дълговото споделяне на европейско равнище, но нидерландците бяха особено критикувани от испанските и италианските политици за това, че не са склонни да приемат безусловно използване на Европейския стабилизационен механизъм в борбата с последиците от коронавируса.

Хукстра отбеляза, че страната му е готова да обсъди участие с "повече от справедливия си дял" от "нови пари" в някакъв вид европейска програма за подкрепа. Той обаче повтори, че Нидерландия се противопоставя на споделяне на дълг на европейско равнище.

"За коронаоблигациите или еврооблигации, или както там се наричат, това просто не е разумно, а е решение на проблем, който не съществува сега", каза нидерландският финансов министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа