Коронаоблигации или ... ? Как ЕС ще се пребори с последиците от пандемията

Коронаоблигации или ... ? Как ЕС ще се пребори с последиците от пандемията

Двама еврокомисари призовават в понеделник от страниците на две авторитетни издания да се прибегне до европейска дългова емисия за справяне с кризата с коронавируса, предаде Франс прес.

Въпросът за еврооблигациите - общото емитиране на дълг от страните в еврозоната - възобнови разединяващи дебати на континента, каквито не е имало от времето на дълговата криза във валутния съюз. Дебатите, всъщност, са за това какви да са поредните колективни мерки на ЕС в борбата срещу икономическите последици от пандемията. Във вторник финансовите министри от съюза отново ще се занимават с този належащ въпрос.

В последно време германското правителство е критикувано от редица медии заради противопоставянето си на т.нар. коронаоблигации. Без да се обръщат пряко към Германия, европейският комисар за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон и за икономиката Паоло Джентилони искат от 27-те страни членки на ЕС да проявят солидарност, създавайки европейски фонд, финансиран от данъци, който може да емитира дългосрочни облигации.

Идеите им са изложени в рубрики на германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и френския в. "Монд".

Според комисарите този фонд трябва да послужи само за икономическото развитие след кризата.

Някои европейски страни, сред които Франция, Италия и Испания, поискаха напоследък от Германия и северноевропейски страни да бъдат обединени някои дългове за справяне с икономическите последици от пандемията. Те призоваха за въвеждането на колективни дългови инструменти, които да им позволят да получат свежи пари от инвеститорите при значително по-благоприятни условия.

Това обединяване под формата на коронаоблигации е категорично отхвърляно от Германия, Нидерландия и други северноевропейски страни, които са по-разумни в бюждетен план, отбелязва АФП.

Бретон и Джентилони са на мнение, че ЕС има нужда от четвърти стълб за финансиране в допълнение към сегашните три - спасителния фонд Европейски стабилизационен механизъм, Европейската инвестиционна банка и краткосрочната инициатива на ЕС за гарантиране на плановете за частична безработица в страните членки.

Европейски икономисти с отворено писмо

Пандемията от новия коронавирус е историческа повратна точка, която може да реши оцеляването или разпадането на европейския проект, твърди същевременно пред ДПА един от авторите на отворено писмо на европейски икономисти в подкрепа на еврооблигациите.

Марчело Синьорели, преподавател по икономическа политика в Университета в Перуджа, Италия, е сред инициаторите на призив, който икономисти от Европа отправят към обществеността да подкрепи този вид дългови книжа.

Тяхното отворено писмо е привлякло над 1100 подписа и се очаква да бъде публикувано по-късно в няколко европейски вестника.

Германия също е за колективни мерки на ЕС

Подложена на засилващ се натиск, Германия декларира, че също е за колективен европейски отговор на икономическите предизвикателства. Германската позиция обаче продължава да е, че съществуващите финансови инструменти са достатъчни и ще свършат работа.

Двама ключови министри в германското правителство също публикуваха днес обща статия в няколко европейски вестника, в която призоваха за колективни мерки на Европейския съюз в борбата срещу новия коронавирус.

Според външния министър Хайко Маас и финансовия Олаф Шолц общи инициативи на ЕС - спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат използвани като инструменти за смекчаване на последствията от пандемията. Те обаче не споменават т.нар. еврооблигации.

"Европейската солидарност не е еднопосочна улица, а политика на животозастраховане за нашия континент", посочват Маас и Шолц в статията си. "Европа сега е изправена пред общата задача да подсили съществуващите програми, да попълни пробойните и да изгради спасителна мрежа за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа", подчертават те.

ЕСМ вече позволява "на страните от еврозоната да заемат капитали заедно при еднакво благоприятни условия", отбелязват двамата германски министри. "За Италия това би означавало свежа инжекция от 39 млрд. евро, а за Испания - 28 млрд. евро", посочват те.

Двамата подкрепят идеята за "общоевропейски гаранционен фонд", който да осигурява ликвидни средства за малкия и среден бизнес, както и за финансова подкрепа за страните членки на ЕС чрез инициативата SURE (подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица), предложена от Европейската комисия миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?