"Безбог" грабна две награди на София филм фест

Рабица Петрова благодари за наградите

Филмът "Безбог" на режисьора Ралица Петрова стана големият победител в Международния конкурс на 21-ото издание на София филм фест, отнасяйки две награди и чек за 7 хил. евро по време на на официална церемония в НДК в събота вечерта. Друг проект с участието на Петрова получи финансиране за консултации с турски продуценти.

Лентата получи голямата награда "София – град на киното" и бе обявена за най-добър български игрален филм, заради което получи и финансовата награда.

Тази година Международният филмов фестивал представи 170 филма от 55 държави, като бе посетен и от над 280 чуждестранни режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. Специални гости на феста бяха актьорите Джон Савидж и Рупърт Еверет.

Още редица награди бяха връчени от международното жури, председателстван от румънския режисьор  Кристи Пую и с членове германския филмов експерт Манфред Шмид, режисьорката Елица Петкова и актрисите от Канада Дебора Кара Ънгър и от България нашумялата с участието си в "Т2 Трейнспотинг" Анжела Недялкова.

За най-добър балкански филм бе отличен "Слава" (България-Гърция) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата получи и наградата на гилдията на българските кинокритици. Мексиканският "Буря" на режисьора Татяна Хуезо получи наградата на международното жури за най-добър документален филм.

Наградата за режисура се присъди на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма "Моето щастливо семейство" (Германия-Грузия-Франция). "Последното семейство" (Полша) на режисьора Ян П. Матушински получи специалната награда на журито, а българският "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова бе отличен от публиката. Друго българско заглавие - "Дрехи", на режисьора Веселин Бойдев грабна наградата за български късометражен филм.

"Блокът на младоженците" (Турция) на режисьора Илкер Савашкурт взе наградата на младежкото жури за най-добър филм. Отличен бе и "Реквием за госпожа Й." (Сърбия-България-Македония) с режисьор Боян Вулетич.

Награди на Столична община за цялостен принос към световното кино бяха връчени на актьорите Стоянка Мутафова и Джон Савидж (САЩ) и режисьорите Агнешка Холанд (Полша) и Адела Пеева (България).

Почетени дипломи бяха присъдени на актрисата Миа Петричевич за ролята ѝ в "Стига си ми гледал в чинията" (Хърватия-Дания), както и на филмите "Пътуваща страна" (България) на Весела Данчева и Иван Богданов, "Пустиняци" на Цветан Драгнев и "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция) на Йешим Устаоглу .

Филмовото студио "Ню Бояна” връчи за втори път голямата награда "Дани Лърнър” на София Мийтингс за най-добър проект в основните секции. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи с награда от 50 000 евро в услуги и чек за 5000 евро проекта THE TENTMASTER'S DAUGHTER (Великобритания), представен от режисьора Изабел Андертън и продуцента Кристин Хартланд.

За първи път генералният спонсор на София Филм Фест "Лидл България" връчи 3000 лева на най-добрия български проект. За такъв бе избран от професионално жури JANUARY (България), представен от режисьора Андрей Паунов и продуцента Ваня Райнова.

Наградата на Focusfox Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция се присъди на проекта LOVE YOUR NEIGHBOUR (Израел), представен от режисьора Шарон Бар Зив и продуцента Марек Розенбаум.

Наградата на EastWest Filmdistribution – консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и "скрипт-доктор” (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро се присъди на проекта ONE AND A HALF PRINCE (Румъния) представен от режисьора Ана Лингу и продуцента Ралуца Падурару.

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия и възможност за представяне пред турски продуценти получи проекта DUST (България), представен от режисьора Ралица Петрова и продуцента Поли Ангелова.

Споделяне

Още от Общество