"Безпрецедентни събития" в ДПС

Движението се опитва активно да задейства "закона за скачените съдове" с Патриотичния фронт, твърдят анализатори

"Безпрецедентни събития" в ДПС

Събитията, които наблюдаваме в ДПС, са безпрецедентни. Никога преди това открито не са говорили за фашизъм и неонацизъм в българския парламент. Партията се опитва активно да задейства "закона за скачените съдове" с Патриотичния фронт (ПФ), като превърне конфликта с тях в централен за политическия живот. Такъв извод правят анализаторите от института "Иван Хаджийски", които в понеделник представиха анализа си за изминалия месец.

С фактическия ултиматум към ГЕРБ, че няма да подкрепя никоя тяхна инициатива до оставане на ПФ в управлението, ДПС подтиква Борисов да се самоопредели, но също и му внушава да потърси "голямото разбирателство" с тях за възможни по-сериозни конституционни промени и преконфигурация на българската политика, се казва в анализа.

По отношение на "Атака" се посочва, че "постепенно изпада в криза": "Анти-ДПС, антитурското и антициганско говорене са останали назад в миналото, а и вече са монополизирани от ПФ. Руската карта все по-активно се изземва от БСП. А в ситуация на високо международно напрежение и несигурност, социалната проблематика трудно може да бъде убедително защитена като приоритетна".

Конгресът на БСП потвърди линията на председателя Миков - и геополитически, и организационно, въпреки несъгласието на част от партийните среди. Чу се най-радикалната лява реторика след времето на Виденов, и най-откровените становища за Русия и САЩ поне оттогава. БСП преутвърди и левия курс на Миков. Всъщност конгресът бе първият голям партиен форум, преминал под ръководството на Миков, доколкото предходните съвместни семинари с ПЕС бяха доминирани от Станишев, се обяснява в съкратения вариант на доклада на "Иван Хаджийски", в който този път темата за ГЕРБ и управлението почти не е засегната.

Активизацията на АБВ пък цели да покаже ключовото значение на партията в управленската формула и да я превърне в паралелен център на послания и политики. В същото време разпадането на партийната организация в Пловдив демонстрира разликата между намерения и възможности. Вътрешнопартийният избор в АБВ трябваше да увенчае тази активизация с проява на свежа енергия "отдолу". Той обаче не предизвика очаквания медиен интерес. Вниманието бе фокусирано към въпроса остава ли АБВ във властта. Положителният отговор бе предопределен, посочват политолозите от института, известен с про-лявата си ориентация.

Според тях Реформаторският блок е изправен пред два "технологични" проблема, за пореден път застрашаващи единството му. Първият е свързан с (не)възможността за единна регистрация за изборите. Предложението на Меглена Кунева за общи листи на Реформаторския блок маркира предизборен кръстопът и дава силна позиция на ДБГ във вътрешния диалог с ДСБ. Вторият проблем е отношението към евентуални промени в изборното законодателство, засягащи прага за преференция - инструмент от който РБ вече имат горчив опит.

"Геополитическото разделение във все по-голяма степен определя релсите, по които се движи политическият живот у нас, смятат анализаторите. Според тях "БСП и "Атака“ са твърдо на проруската писта. БСП се обяви категорично против санкциите срещу Русия, АБВ дори предложи референдум за отмяната им. От другата страна стоят министрите на външните работи и обраната, както и президентът. Борисов прави опити да балансира в някакъв своеобразен негов "германски“ вариант (германската позиция по казуса Украйна се стреми към подобни баланси)", е друг извод на института "Иван Хаджийски".

Акцентът в настоящия доклад е върху реформаторските намерения, които се свързват с министрите на Реформаторския блок и с Ивайло Калфин от АБВ.

"Отново наблюдаваме засилване на говоренето за реформи, включително и от парламентарната трибуна при откриване на новата сесия на парламента. Същевременно за първи път се чуват по-сериозни констатации, че реформите са забавени и не вървят. Здравната реформа е оспорвана сериозно. Пенсионната реформа е белязана от огромната активност на министър Ивайло Калфин. Неговата инициатива е и с най-висока управленска цена – залог за участието на АБВ в управлението. Това я оставя в донякъде висящо положение. Образователната реформа провокира несъгласия между министър Танев и излъчилия го РБ, от една страна, и между министъра и президентството, което излезе с различни от неговите виждания на специално заседание на своя Съвет по образование. Най-сериозен интерес и движение, и то във всички посоки, предизвика съдебната реформа. Многобройните и разнопосочни комбинации във връзка с нея носят белега на импровизация и не внушават убеждението, че мнозинството има ясен план и ясна воля за провеждане на реформата. Антикорупционната стратегия на Меглена Кунева е поредната реформаторска инициатива през април. Тепърва ще наблюдаваме развитието ѝ", се посочва в съкратения вариант на доклада.

Проблемът с КТБ се задълбочава (казусът с ТВ7, решението за несъстоятелността и обжалването, алтернативната гледна точка на ГЕРБ, атаките срещу Искров, "скритият доклад" до Орешарски, обвиненията на прокуратурата срещу бивш подуправител на БНБ, одитът на Сметната палата, и т.н.).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?