Безредици в Египет след потвърждаването на смъртните присъди на 21 запалянковци

Безредици в Египет след потвърждаването на смъртните присъди на 21 запалянковци

В Египет избухнаха безредици, след като съдът потвърди смъртните присъди на 21 футболни фенове за участието им в бунта на стадион в Порт Саид миналата година, когато при сблъсъци между полиция и запалянковци загинаха 74 души.

Постановлението беше прочетено на живо по телевизията. Петима от обвинените получиха доживотна присъда, а 28 бяха оправдани. Останалите от общо 73-мата обвиняеми получиха по-малки присъди.

Около 2000 протестиращи в египетския Порт Саид блокираха преминаването на фериботи през канала, след потвърждаването на присъдата.

Египетски протестиращи развързаха акостирали моторници, използвани за доставки в Суецкия канал, за да се отдалечат лодките от брега и да нарушат преминаването на плавателните съдове. Военната полиция е върнала пет от моторниците на брега, но две от тях все още плават.

В Кайро други футболни привърженици подпалиха клуб за отдих за служители на полицията, разположен в квартал Замалик.

По-късно бе подпалена и сградата на Египетската футболна асоциация, която се намира в същия квартал.  Пожарът  се е разпространил в цялата сграда.

Египетското вътрешно министерство обяви извънредно положение в Синай след информация от разузнаването, че джихадистите могат да нападнат полицията.

След първоначалното произнасяне на смъртните присъди през януари също избухната масови бунтове, при които десетки хора загинаха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?