"Безсмъртният полк" на Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 9 май, когато Русия отбелязва 72-та годишнина от победата над нацистка Германия, руският президент Владимир Путин за пореден път оглави марша на "Безсмъртния полк", в който потомците на участниците във войната носят черно-бели фотографии на своите близки. Акцията се провежда не само в Москва, но и в редица други градове в Русия и по света. "Безсмъртният полк" марширува по планетата, написа руският сайт dni.ru по повод маршовете в Торното, Тел Авив, Рим, Аугсбург, Франкфурт, Вашингтон, Валенсия и пр.

Маршът на паметта, проведен за пръв път през 2012 г. в Тюмен, е замислен като гражданска инициатива, която няма отношение нито към държавните институции, нито към политиката. Днес обаче тази инициатива предизвиква нееднозначни оценки.

"Първо съветското, а след това руското ръководство открадна от своите граждани тяхната собствена история. Сега хората започват да си възстановяват паметта за сражавалите се във войната свои роднини", казва опозиционният руски историк Андрей Зубов пред германския в. "Зюддойче цайтунг".

През 2015 г. Путин се появи в първите редици на "Бедсмъртния полк", носейки фотография на баща си.

Държавата иззема гражданската инициатива в свои ръце, за да представи победата през 1945 г. като свой триумф, допълва Зубов.

Акциите зад граница се организират от руските посолства и консулства. Организаторката на марша в Берлин Яна Заугарова твърди пред московският портал "Свободна преса", че участниците в шествието в германската столица излизат доброволно на улиците.

При това, както отбелязва кореспондентът на "Свободна преса", и тя, както и мнозина от кремълските официози, не забравя да изтъкне, че "на Запад се опитват да пренапишат историята на Втората световна война". Заугарова твърди, че нейният син, който учи в немско училище, знае, че американците са спечелили войната.

Не всички руснаци, живеещи в чужбина, обаче, споделят прокремълските възгледи, преизпълнени с ура-патриотизъм. Една от тях пише на своята страница във Фейсбук:

"Тези идиоти се събират на Трептов парк, за да демонстрират на германците: вижте ни, нашите воини-освободители са насилвали вашите баби, а ние тук си пием за сметка на вашите социални помощи – и какво ще ни направите? Все едно - ние "няма да забравим, няма да простим!", пише явно разгневената от своите съотечественици рускиня.

Други критикуват проявата, защото редом с фотографии на истински фронтоваци, на марша може да се забележат снимки на дезертьори, заточени някъде по време на войната или даже портрети с лика на Сталин.

В Таджикистан тази година маршът бе забранен. Официалното обяснение за това е, че ислямът не позволява да се носят снимки на починали по улиците.

В авторитарния Узбекистан самите организатори се отказаха от провеждането на акцията, тъй като "обстановката в света в момента е много сложна."

Според експерти "и двата режима се опасяват от възникването на силна проруска "пета колона" в своите страни, пише още "Свободна преса".

В Украйна властите разрешиха провеждането на митинга въпреки множеството заплахи за сигурността на участниците и предупрежденията за готвени провокации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят