БГ войникът: силен психически и физически, знае къде се слагат запетайки и различава ред от анархия

Дебелите старшини вече били спомен от миналото

Сн. БГНЕС

700 лева твърда заплата, социален пакет и сигурно работно място. Това са стартовите условия, с които започва кариерата си професионалният войник.

Макар че в големите градове "офертата" не е от най-привлекателните, армията се оформя като един от най-предпочитаните работодатели в по-малките градове.

За всяко едно място вече има десетки кандидати, много от които жени.

На какви изисквания трябва да отговарят младежите, за да бъдат приети в редиците на българските въоръжени сили?

Сред изискванията са българско гражданство, завършено средно или висше образование у нас или в чужбина. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка оценява възможностите на кандидатите чрез лицеви опори и коремни преси, бягане "совалка" 10х10 метра и крос на един километър.

Българският войник познава и историята, и двигателя с вътрешно горене

Тестът за обща култура е с продължителност 60 минути и включва 100 въпроса по учебното съдържание на предмети, изучавани в средните училища. За всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка.

Тестът минава през проверка на правописа. Така например бъдещите рейнджъри трябва да отговорят в коя дума няма правописна грешка – "лаборатория", "акустикъ" или "комърджия".

Друга задача изисква да преценят коя дума не е синоним на прекрасен – чувствителен, чудесен или пък чаровен.

Трябва и да знаят, че има разлика между ред и анархия.

Тестът по обща култура включва и проверка на граматиката – къде се поставят запетайки, пълен или непълен член, преценка за преносната употреба на определени думи.

От примерния тест става ясно, че кандидатите трябва да са наясно и с единиците за измерване на електрически капацитет, ток и напрежение.

Освен това се очаква кандидатите да имат елементарни познания за действието на двигателя с вътрешно горене.

От тях се изисква и някаква компютърна грамотност - например, как да изрият файл без той да влиза в "кошчето" или как да поставят снимка на десктопа.

Други въпроси проверяват и най-общите им познания за световната политика. В примерния тест има въпрос колко са страните основателки на Европейския съюз.

Сериозно внимание се отделя и на познанията по история на България. Младежите трябва да са наясно, например, кои са Великите сили, подкрепили Съединението, както и кой "най-важният резултат от дейността на В. Левски през периода 1870-1871 г".

Встъпването в армията е предшествано от и от цялостна процедура по психологическа оценка на пригодността, включваща не само психологически тестове, но и интервю. На тази база се прави оценка за всеки кандидат в Центъра по психично здраве и превенция към Военномедицинска академия.

Вече няма дебелаци в армията

Физическото и психическото състояние на военните продължава да се следи и през цялата им кариера. Така една от доскорошните емблеми на българската армия – дебелите старшини - вече би трябвало да е в историята.

В отговор на запитване на Меdiapool от военното министерство съобщиха, че миналата година има само "единични случаи" на военни, които не са покрили нормативите за физическа подготовка.

Всяка година войниците и офицерите полагат изпити за физическа подготовка, които включват лицеви опори, бягане "совалка" – 10х10 метра и крос 1 км, като има различни критерии за съответната възраст.

Непрекъснато се следи и психическото състояние. Според един от най-следените критерии - развитието на посттравматичен стрес след мисии зад граница, българските войници показват високи нива на устойчивост.

"На базата на тестовите процедури може да се твърди, че броят на военнослужещите, показали индикации за стресова симптоматика след мисии зад граница, е статистически незначителен", твърдят от МО.

Тези данни са много по-обезпокоителни в повечето натовски армии, включително и в САЩ.

Това обаче лесно може да се обясни, тъй като американските войници участват в реални бойни действия, докато българските им колеги са изпращани предимно в охранителни мисии, които са далеч по-безопасни и които продължават шест месеца.

Така, поне от официалните данни на Министерството на отбраната, излиза, че състоянието на българските войници е повече от задоволително – в добро психическо и физическо състояние, а и с богата обща култура. Сега остава политическото ръководство на армията да направи достатъчно, за да може да убеди и данъкоплатците в това, тъй като преобладаващото мнение извън системата леко се различава от официалните данни на ведомството.

Пример за това са коментарите в социалните мрежи и специализираните форуми.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари