"Билд": България е експулсирала близък съветник на Путин

МВнР: Сурков не е искал официално достъп до българска територия

Владислав Сурков. Снимка: БГНЕС

Близкият до Путин висш руски чиновник Владислав Сурков е експулсиран от България, след като е влязъл в страната, въпреки че е в "черния списък" на лица със забрана за достъп до територията на Европейския съюз, съобщи украинското издание OnPress.info, позовавайки се на публикация в германския вестник "Билд" (Bild).

Според информацията, която не може да бъде открита на електронното издание на германското издание, Сурков е влязъл в България под предлог, че се лекува от тежка болест, но впоследствие станало ясно, че е в страната за делови преговори.

Сурков нееднократно е посещавал самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Според различни източници в Донецк руският чиновник е лобирал в подкрепа на банка ВТБ.

В Луганск пък е решавал кадрови въпроси в правителството на ЛНР. Не се съобщава как Сурков е получил виза и е влязъл в България, нито кога е експулсиран.

Санкциите на ЕС за недопускане на някои руски граждани на територията на съюза допускат изключения по хуманни причини. От външно министерство уточниха за Меdiapool, че Сурков не искал официално от българските власти да бъде допуснат по хуманни причини. МВР обаче до момента не е дало официална информация дали Сурков все пак е влязъл по някакъв начин в България.

Сурков е съветник на президента Путин от септември 2013 г. по въпросите за Абхазия и Южна Осетия. По неофициални данни отговаря и за Украйна. Преди това в различни години е ръководил президентската и правителствената администрация.

По-рано тази година украинският президент Петро Порошенко обвини Сурков, че е ръководил снайперистите, стреляли миналата година по мирните граждани на Майдана в Киев.

Преди няколко дни  "Билд", без да посочва конкретно име, съобщи, че един от приближените на руския президент Владимир Путин решил да се престори на болен, за да влезе в България. Разрешение за пътуването било издадено "от хуманни съображения", като министерството на външните работи на Германия потвърждава, че има подобни изключения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?