Бивш шеф на ЕСО и на свързана с КТБ фирма стана зам.-министър на енергетиката

Иван Айолов

Оглавявалият пет години “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), а от над две години шеф на свръзано дружество с Корпоративна банка Иван Айолов е назначен за зам.-министър на икономиката и енергетиката, който ще отговаря за силно проблемния енергиен отрасъл. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Айолов поема ресора в момент, в който държавата се опитва да свали цената на тока за бита с 5 процента със силно оспорвани от бизнеса промени в модела на ценообразуване, а страната ни е заплашена от съдебна процедура заради забавеното разделяне на ЕСО и “Националната електрическа компания“ (НЕК). Освен това управляващите от БСП дадоха заявка, че ще се изготвя нова енергийна стратегия на страната до 2020 г.

 

64-годишният Иван Айолов бе начело на ЕСО в периода ноември 2005 г., когато бе назначен от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, до февруари 2010 г., когато бе сменен от Трайчо Трайков с настоящия шеф на преносния електрооператор Иван Йотов. Засега не е ясно дали Йотов ще бъде махнат покрай разделянето на дружеството от НЕК и вкарването му пряко в “Българския енергиен холдинг“

 

Айолов е завършил е ВМЕИ – София със специалност „Електрически централи, мрежи и системи”. Специализирал е в Стопанската академия в Русия.

 

Има 37-годишен трудов стаж в системата на електроснабдяването, Министерството на енергетиката и НЕК. Бил е генерален директор на “Енергоимпекс”, изпълнителен директор на „Трафосервиз” АД и на ЕСО. От 2010 г. е изпълнителен директор на “Техенерго” ЕАД.

 

"Техенерго" се притежава от “Енергоремонт холдинг“ и индиректно е свързана с шефа и мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, според справка на вестник “Капитал“.

 

През 2003 г. при приватизацията на “Енергоремонт“ над 80% от капитала на дружеството са купени през Корпоративна банка за сметка на клиента ѝ "Вивес", който е регистриран ва същия адрес като контролираното от банкера Цветан Василев ТЦ - ИМЕ и други дружества от групата му. Фирмата е еднолична собственост на Венета Николова, която участваше и в съвета на директорите на медийната група на Ирена Кръстева. Веднага след приватизацията "Вивес" раздробява дела си и прехвърля над 40% от капитала на "Енергоремонт" на регистрираното на същия адрес "Миления 77", което е на бившия енергиен министър Милко Ковачев, бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов и Петър Манчев, син на енергийния бос и собственик на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

 

В момента изпълнителен директор на "Енергоремонт" е Теодор Росенов Осиковски, а пък Весела Росенова Осиковска е изпълнителен директор на “Хелт Енд Уелнес АДСИЦ“, щедро финансирано от КТБ и собственост на свързани банката фирми като Рема трейд, в т.ч. и близо 10% дял на самата КТБ. Други акционери там са Аквафинанс и Булит 2007, които също са свързани с КТБ, посочват още от “Капитал“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?