Бивш шеф на НСО: Държавната охрана не е носни кърпички да избираш

Румен Миланов, архивна снимка

Възможността за избор коя служба кого да охранява ще поражда редица проблеми, "това ще намали потенциала на НСО, разходите ще бъдат не добре изчистени, координацията ще бъде нарушена и ще се създаде една какофония". Това коментира бившият началник на Националната служба "Охрана" (НСО) ген. Румен Миланов пред БНР в неделя по повод приетите промени в Закона за МВР, предвиждащи създаването на алтернативна на НСО служба във вътрешното ведомство. 

"Вероятно има политическа мотивация да се създаде друга служба, която да не е на подчинение на президента. Но това не са носни кърпички. Тези структури са тромави, инертни и с тях трябва да се работи внимателно. Подходът да правим системни промени, които не са достатъчно обмислени, крие опасност за ефективността и на МВР, и на НСО", коментира ген. Миланов.       

"Събирането на жандармерията и отряда за борба с тероризма от формална страна не е проблем, но ако бъдат смесени функционално, става проблем. Жандармерията има социална функция, тя е полиция, докато отрядът за борба с тероризма е много специфичен, подготовката е насочена срещу много тежки престъпления", отбеляза той.

"Това е държавна охрана, а не концерт по желание", подчерта още експертът. "Някой може да си пожелае да го охранява МВР, друг - НСО, но бюджетите на тези структури се правят година за година. Това поражда редица проблеми и затруднения и ще намали потенциала на НСО без да е сигурно, че потенциалът на МВР ще се увеличи", обясни още той.

Според него на изпитание ще бъде поставена и координацията между различните звена и предупреди за проблеми, ако на едно и също място се намират едновременно хора, охранявани от двете служби.

Миланов коментира и изпратените до медии снимки със спящия премиер и определи това като пропуски в системата за национална сигурност.

"Идва въпросът за личното обкръжение на ВИП лицата... Другият въпрос е откъде може да дойде този проблем. Снимките показват, че някой системно е снимал. Дали може да са служители на НСО, тече проверка. Служителите около него са от години при него... Това, което виждаме със снимките, отваря въпрос за една по-хомогенна система за национална сигурност и охрана на нашите държавни ръководители и за изясняване на тяхното обкръжение", смята експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от България