Бивш шеф на разузнаването кандидат на десните за кмет на Варна

Бивш шеф на разузнаването кандидат на десните за кмет на Варна

Бившият директор на разузнаването и посланик допреди две години в Унгария Димо Гяуров най-вероятно ще се пробва в битката за спечелване на местната власт във Варна като обединителна кандидатура на десните партии, подкрепена от НДВС. Новината бе съобщена в понеделник от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

„Давам си сметка, че ситуацията във Върна е изключително тежка и състоянието на десните сили в града никак не е лицеприятно”, каза за Mediapool Гяуров.  След анализ на ситуацията обаче, той стигнал до извода, че една единна кандидатура, издигната и подкрепена от политическите сили, разположени в политическия спектър център – дясно, би могла да постигне победа и да промени статуквото. Това мотивирало бившия шеф на разузнаването, който е варненец, да води разговори с представители на основните политически сили в този спектър.   

Гяуров бил потърсен от представители на много политически сили, но не пожела да споменава нито една от тях, защото: „ако приема да се кандидатирам за кмет на Варна, искам да бъда кандидат на всички тези политически сили и да няма политик или партия, които да останат с впечатлението, че са пренебрегнати”.

„Разбира се, нещата съвсем не са приключили. Предстоят още разговори за изясняване на позициите, за да може да се каже окончателно доколко е  постижима победата”, добави Гяуров.

Във Варна коментарите са, че настоящият кмет Кирил Йорданов (независим, подкрепен от БСП) има най-сериозните шансове да спечели пореден кметски мандат. Единственият по-сериозен аргумент срещу него е наличието на немалко опасения за поддържани неформални контакти с икономическата групировка ТИМ.     

Гяуров обаче е на мнение, че кандидат, издигнат от център - дясно има пълния шанс да победи статуквото. 

Той не смята, че негативните коментари около пребиваването му на поста шеф на разузнаването ще изиграят лоша роля в кампанията му. „Обърнете внимание на кого са тези коментари и какви хора са те. Това са най-яростните защитници на Държавна сигурност. Всъщност времето, когато оглавявах разузнаването, бе време на голяма битка и голяма трансформация. На мен се падна нелеката задача разузнаването да се превърне от част на тоталитарния държавен апарат в една годна за работа служба, която да бъде добре приета от европейските и световни служби и да помогне за приемането на България в НАТО, а по-късно в ЕС.

Бившият разузнавач не иска да прибързва с окончателното си решение дали да се впусне в битката за властта в морския град. „Бих желал нещата да приключат по естествен и напълно сигурен начин, за да може всичко да се развива предвидимо и без неизвестни”, обясни Гяуров и помоли за още „ малко време” да си помисли. „Предстоят още разговори, желанието ми е всички в посочения спектър да достигнат до тава решение, а в отделните политически сили все още текат вътрешни процедури, с които трябва да се съобразим”, добави той.

Издигането на обща листа от общински съветници от партиите в център-дясното пространство е доста трудно постижимо, но не и невъзможно. От друга страна това е задача на политическите сили, заключи Гяуров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?