Бивш военен пое държавната агенция "Електронно управление"

Атанас Темелков

Атанас Темелков пое ръководството на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), съобщиха от правителствената информационна служба. Назначението бе обявено в края на 2017 г., но сега става факт.

Досегашният главен секретар на ДАЕУ поема длъжността от Росен Желязков, който застана начело на Комисията за регулиране на съобщенията.

Атанас Темелков е роден на 14 юли 1956 г. в Гоце Делчев. Възпитаник е на Висшето военно училище в Шумен, профил "Артилерийско инструментално разузнаване" – "инженер по геодезия, картография и фотограметрия", и на Военната академия "Георги Стойков Раковски" по специалност автоматизация на управлението.

В периода от 1978 г. до 1984 г. заема командни длъжности в Българската армия. От 1986 г. е назначен за старши помощник-началник на отдел по автоматизация на управлението в Главно управление "Въоръжение и техника", Министерство на отбраната. От 1992 г. до 1998 г. е началник на направление автоматизация ТИЛ на Българската армия.

От 1998 г. заема длъжност началник на отдел "Информационни системи", а от 2000 г. до 2011 г. заема длъжностите заместник-началник на Главно управление "Комуникационни и информационни системи" (КИС) в Генералния щаб на Българската армия и заместник-директор на дирекция в Министерството на отбраната.

От 2011 г. до 2016 г. е заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От декември 2016 г. е главен секретар на държавната агенция "Електронно управление".

Ръководил е екипи за разработването на концептуални и стратегически документи в областта на електронното управление, планиране и внедряване на проекти за автоматизация на управленски процеси, комуникационни и информационни системи в областта на сигурността на страната и други.

Участвал е в международни работни групи и учения на НАТО и ЕС, в Борда на директорите по КИС на НАТО и други.

Атанас Темелков беше определен за председател на агенция "Електронно управление" с решение на Министерския съвет от 28 декември 2017 г., считано от 15 януари 2018 г., напомнят от правителственото съобщение.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?