Бивш военен пое държавната агенция "Електронно управление"

Атанас Темелков

Атанас Темелков пое ръководството на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), съобщиха от правителствената информационна служба. Назначението бе обявено в края на 2017 г., но сега става факт.

Досегашният главен секретар на ДАЕУ поема длъжността от Росен Желязков, който застана начело на Комисията за регулиране на съобщенията.

Атанас Темелков е роден на 14 юли 1956 г. в Гоце Делчев. Възпитаник е на Висшето военно училище в Шумен, профил "Артилерийско инструментално разузнаване" – "инженер по геодезия, картография и фотограметрия", и на Военната академия "Георги Стойков Раковски" по специалност автоматизация на управлението.

В периода от 1978 г. до 1984 г. заема командни длъжности в Българската армия. От 1986 г. е назначен за старши помощник-началник на отдел по автоматизация на управлението в Главно управление "Въоръжение и техника", Министерство на отбраната. От 1992 г. до 1998 г. е началник на направление автоматизация ТИЛ на Българската армия.

От 1998 г. заема длъжност началник на отдел "Информационни системи", а от 2000 г. до 2011 г. заема длъжностите заместник-началник на Главно управление "Комуникационни и информационни системи" (КИС) в Генералния щаб на Българската армия и заместник-директор на дирекция в Министерството на отбраната.

От 2011 г. до 2016 г. е заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От декември 2016 г. е главен секретар на държавната агенция "Електронно управление".

Ръководил е екипи за разработването на концептуални и стратегически документи в областта на електронното управление, планиране и внедряване на проекти за автоматизация на управленски процеси, комуникационни и информационни системи в областта на сигурността на страната и други.

Участвал е в международни работни групи и учения на НАТО и ЕС, в Борда на директорите по КИС на НАТО и други.

Атанас Темелков беше определен за председател на агенция "Електронно управление" с решение на Министерския съвет от 28 декември 2017 г., считано от 15 януари 2018 г., напомнят от правителственото съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес